Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Dobranie właściwego obuwia do wyko­nywanej  czynności  jest  nie tylko  sprawą wygody, ale również zdrowia i bezpieczeń­stwa. Czy na siłownię możemy przyjść w klap­kach? Owszem, są wygodne i przewiewne, ale w żadnym stopniu nie chronią przez uszko­dzeniem palców i stóp. Najlepsze są do tego celu są  sportowe buty dedykowane treningowi sitowemu. Nawet znane przez wszystkich popularne firmy sportowe mają w swojej ofercie takie buty. Charakteryzują się solidną podeszwą dającą stabilność oraz wzmocnio­nym czubkiem, który chroni palce przez spa­dającymi talerzami. A czy w takich butach możemy pobiegać lub udać się na spacer po górach? Oczywiście, że tak, ale nie jest to zbyt udany pomysł. Zarówno do biegania, jak i trek-kingu należy założyć specjalne buty. Pierwsze są jednoczenie miękkie i stabilne, a drugie usztywniają kostkę, i chronią przed skręceniem lub zwichnięciem stawu skokowego.

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Buty mają ogromne znaczenie, dla profesjonalnych biegaczy, ale także dla jeszcze początkujących powinno to być najwazniejsze wyposażenie biegacza. Ważna jest amortyzacja, w moim odczuciu New Balance najlepiej amortyzuje z aktualnie dostepnych butów, stosują piankę amortyzującą RevLite w butach Vazee Rush, bardzo dobre i pratykczne rozwiązanie

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Odpisano ponad rok temu

Zgadzam się, że obuwie jest bardzo ważne dla biegaczy i lekkoatletów w ogóle. Odpowiednia amortyzacja to podstawa. Na siłownię w klapach bym nie poszła, ale nie oszukujmy się, sportowe buty niewiele pomogą, gdy coś spadnie nam na stopę.

Odpisano ponad rok temu

Moim zdaniem obuwie pełni dużą rolę, ostatnio na bieganie poświęcam mniej czasu, ale nie wyobrażam sobie biegać w nieodpowiednim obuwiu. Bardzo dobre i wygodne do biegania są buty Nike. Amortyzacja pełni dużą rolę w bieganiu.

Odpisano ponad rok temu

Moim zdaniem jest ważne, w sporcie jaki ja uwielbiam uprawiać nawet bardzo. Każdą chwilę spędzam na spacerach z kijkami trekingowymi czyli Nordic Walking, buty oraz kije zawsze wybieram najlepszej jakości w tej kwestii nie oszczędzam.

• 4 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Właśnie podobno bardzo duże ma znaczenie i ja tu też w takim razie zapytam - Czy moglibyście mi doradzić jakie buty na orlik byłyby najlepszą opcją? Bo ja się zupełnie na tym nie znam, mam kupić dla chrześniaka ale nie wiem jakie, a czytałem że to na jakiej powierzchni się gra to ma spore znaczenie, to może ktoś mi coś podpowiedzieć? Z góry wielkie dzięki 

• 3 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Buty to podstawa w większości sportów. A w profesjonalnym sporcie to już w ogóle. Dzięki dobrej amortyzacji i stabilności przy kontakcie nogi z podłożem możemy znacznie podnieść swoje osiągi i przy tym nie ryzykować kontuzji i nadwyrężeniem stawów.

• 1 miesiąc temu...
Odpisano ponad rok temu

Do biegania owszem ale i na siłownię, bądź na zajęcia crossfit również jest stworzone specjalne obuwie. Albo np. zapaśnicy walczący na macie też mają swoje obuwie. Buty zapaśnicze usztywniają kostkę, są bardo wygodne z twardą podeszwą bo jak by miały amortyzować poruszanie się po macie to na pewno by się za dobrze nie walczyło ;) Jak robisz martwy ciąg to też nie podchodzisz w butach z wysoką podeszwą (ale tutaj niektórzy nawet na boso;) ).

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Odpisano ponad rok temu

Zdecydowanie tak, dobre obuwie to podstawa w każdym sporcie jaki uprawiamy i jest podstawą do tego aby każde z ćwiczeń czy trening był wygodny i efektywny. W szczególności dotyczy to biegania czy jazdy na rowerze.

• 2 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Jak dla mnie bardzo ważne obecnie trenuję crossfit, początkowo trenowałem w butach biegowych, teraz mam buty przeznaczone do Crossfitu i są o niebo lepsze, same squaty robi się o wiele prościej.

• 2 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Buty podobnie jak odzież jaka zakładamy na siłownie jest bardzo ważnym elementem, bez którego ani rusz. Pamiętajmy aby dobrać je głównie pod względem wygody i dopasowania niż obecnie panującej mody czy kolorystyki.

• 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...
Odpisano ponad rok temu

W sporcie wszystko ma znaczenie, nawet ubiór ;) Przez długi czas w ogólnie nie przykładałem uwagi do tego, nie myślałem, jakie buty, jakie ciuchy, zakładałem co miałem pod ręką i niestety szybko odbiło mi się to na zdrowiu ;) Niewygodne i nieodpowiednie buty szybko zniszczą nogi, a co do ciuchów to też polecam wybierać z głową ;) Ja na przykład długo żyłem w nieświadomości, że istnieje coś takiego jak koszulki sportowe męskie z długim rękawem :D W zimie zawsze ubierałem do biegania bluzy, szybko się pociłem i choroba, jak na zawołanie od razu była ;)

• 1 miesiąc temu...
Odpisano ponad rok temu

Człowiek, który uprawia sport,nie zależy to od tego jaki to jest sport (piłka nożna, kosz albo po prostu chodzi do siłowni) , musi mieć specjalne buty, które zapełnią mu 100% komfort i bezpieczeństwo.

• 1 rok później...
Odpisano ponad rok temu

No niestety, ale w takich sportach jak choćby piłka nożna to na wyższym poziomie to jakie buty piłkarskie masz na sobie robi wielką różnicę, a w przypadku tych lepszych ceny zaczynają się od 400zł+ 

• 1 rok później...
Odpisano ponad rok temu

To, że do biegania buty są najważniejsze wiedział nawet Forrest Gump :) 

Pytanie mam do bardziej zaprawionych czy na trening siłowy warto wyposażyć się w obuwie do ciężarów, kiedy dźwiga się w martwym ciągu 100 kg?

Obecnie ćwiczę w butach do biegania z pianką amortyzującą i nie mam na co narzekać. 

Jeden znajomy powiedział mi, że przy ciężarach 100 kg i więcej pianka już się będzie poddawała i warto kupić te płaskie dedykowane do ciężarów. 

Ich ceny zaczynają się od 400 zł i się zastanawiam czy jest to na tym etapie warte.

• 8 miesięcy temu...
Odpisano ponad rok temu

Obuwie jest bardzo ważne podczas aktywości fizycznej. Należy dopasować buty od formy zajęć. Inne buty do biegania, z amortyzacją, inne do podnoszenia ciężarów, jeszce inne na siłownię i crossfit. Za to legginsy sportowe  , jeżeli są wysokiej jakości będą pasować do każdej aktywności te same :D 

• 2 tygodnie później...