Jump to content
Sign in to follow this  
Xranger

Przyswajanie białka z twarogu

Rekomendowana wypowiedź

Czy twaróg lepiej jeść na pusty żołądek czy z chlebem, żeby białko z twarogu lepiej się przyswoiło i jednocześnie żeby nabrać masy mięśniowej? Czytałem w jednym miejscu, że trzeba z chlebem wtedy białko lepiej się przyswoi, a w drugim że nie należy łączyć białek z węglowodanami bo nabędziemy wtedy masę ale nie mięśniową. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie ma żadnej teorii odnośnie tego by nie łączyć białek z węglowodanami. Prawdopodobnie pomyliłeś kwestie, ponieważ istnieje tzw. dieta rozdzielna jednak dotyczy ona kwestii nie łączenia węglowodanów i tłuszczy, ponadto raczej tyczy się to tylko osób o tzw. endomorficznym typie budowy, czyli ze skłonnością do odkładania się tkanki tłuszczowej.

Co do samego twarogu to nie opieraj na nim swojej diety, traktuj raczej jako częściowy dodatek i nie musisz go jeść codziennie. Są inne, bardziej wartościowe źródła białka. W kwestii samej przyswajalności to optymalnego wykorzystania 1 grama białka potrzeba około 24 kcal z innych źródeł, dlatego jeśli budujemy masę mięśniową to warto łączyć je z węglowodanami w jednym posiłku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...