Maciej_17 Napisano 15 Kwietnia Napisano 15 Kwietnia Witam Proszę o ocenę mojego planu treningowego którym ćwiczę od 3 miesięcy. Czy jest dobry lub coś do poprawy? Mój cel to siła, do dyspozycji mam ławkę płaska ze sztangą, hantle, obciążenie i drążek 1 dzień klata/plecy/triceps/biceps Wyciskanie pł, Wiosłowanie nach , Podciąganie nach,wyciskanie francuskie, uginanie młotkowe 2 dzień barki/nogi/brzuch/przedramiona OHP, przysiad, bułgary, uginanie nadgarstków nachwytem na ławce 3 dzień klata/plecy/biceps/triceps Wyciskanie pł, martwy ciąg, prostowanie ramion ze sztangą, wiosłowanie hantlami na ławce, hantel za głową 4 dzień nogi/przedramiona/barki/brzuch przysiad, wznosy bokiem, uginanie nadgarstków ze sztangą nachwytem Pozdrawiam Cytuj
szpaleta Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia Siema, nie ma jednej idealnej metody treningowej musisz kombinować i wyczuć swój organizm. System który przedstawiłeś wygląda ciekawie trening grup mięśniowych tzw antagonistycznych dopiero zaczynam testować podczas jednej sesji gdzie skupiam uwagę na bicepsie i tricepsie. Moim zdaniem bardzo ciekawe rozwiązanie i fajnie mi się tak trenuje. W planie masz najważniejsze wielostawowe ćwiczenia i trochę izolacji co jest dobrym rozwiązaniem, trenujesz 2 razy w tygodniu wszystkie partie więc jesteś świadom że tak należy robić aby wydusić jak najwięcej z treningów. Zawsze będzie można lepiej więcej i optymalniej ale ważne byś słuchał swojego organizmu kontrolował treningi na bieżąco. Po 3 miesiącach treningu tym samym planem można by pomyśleć o drobnych zmianach np zamienić kilka ćwiczeń albo zmienić kolejność ich wykonywania ale niekoniecznie bo jeśli widzisz efekty to ciśnij Myśle że trenujesz już jakiś czas bo masz nieźle ułożony plan, wrzuć swoje wyniki 1 Cytuj
Maciej_17 Napisano 16 Kwietnia Autor Napisano 16 Kwietnia Czy dobrym pomysłem będzie dodać do 1 treningu klaty dipy z obciążeniem a do 2 wyciskanie hantli ? Cytuj
szpaleta Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia A dlaczego nie ? Tylko obadaj ile serii robisz żeby nie przeginać z objętością. Średnio mówi się ze 20 serii na duże grupy mięśniowe a 10 na małe 1 Cytuj
Maciej_17 Napisano 16 Kwietnia Autor Napisano 16 Kwietnia Tak z 12-15w tygodniu chyba git myślę Cytuj
Schnaider Napisano 16 Kwietnia Napisano 16 Kwietnia Jeśli robisz siłę, to stawiasz na intensywność. Czyli duży ciężar, duże względnie przerwy i mało powtórzeń. Inaczej jak przy hipertrofii. 1 Cytuj
Paweł 149 Napisano Piątek o 20:08 Napisano Piątek o 20:08 Ogólnie to jeśli chodzi o ilość serii danego dnia, to powinna Ci to wyznaczać ,,Rampa " Znaczny tyle że robisz w danym zakresie, powtórzeń serię i robisz ich tyle że aż już nie wykonasz założonej liczby powtórzeń np gdy robisz w zakresie 5 powtórzeń a Twój rekord na tym zakresie wynosi 100kg to zaczynasz od 50% I co serię dodajesz po 10-15% Gdy już np w 6seri zamiast zrobić 5powt zarobisz Tylko 3 to kończysz dane ćwiczenie... Ewentualnie jeśli celem prócz siły jest hipertrofia, możesz zmniejszyć ciężar o 30% i zrobić jedną lub 2 serię do upadku... Co o do pompek jak najbardziej w treningu klatki możesz dać, na zmianę jeden trening np robisz Wyciskanie, na drugi trening pompki z obciążeniem... Rozdziel te dwa ćwiczenia od siebie, natomiast Wyciskanie hantlami możesz robić, zarówno tam gdzie są Pompki, jak i wyciskanie leżąc... 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź