seromiej Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Siemka, Trafiłem na ścianę i mam mocną stagnację od 2 miesięcy. Chciałem zmodyfikować swój plan treningowy którym trenowałem 3 lata w domowej siłowni ( miałem przerwę 3 lata od treningu i zacząłem trenować ponownie od lipca 2024 ) Wiek 38 lat, waga 78, wyciskanie 120kg Poprzedni plan którym trenowałem do tej pory ale mam totalny zastój Dzień 1 Wyciskanie 5x6-8 Przysiady 5x6-8 OHP 5x6-8 Podciąganie 5x6-8 Uginanie Ramion 3x8-10 Dipy 3x8-10 Dzień 2 Martwy ciąg 5x6 Wyciskanie hantle 5x6-8 Podciąganie 5x6-8 Uginanie ramion hantle 3x8-10 Prostowanie ramion leżąc sztanga ( triceps ) 3x8-10 Dzień 3 Wyciskanie skos 5x6-8 Przysiady 5x6-8 Bułgary - 3x8 wyciskanie hantli barki 3x8-10 Uginanie ramion siedząc 3x8-10 Triceps wyciągi 3x8-10 Dzień 4 Wiosłowanie sztangą 3x8-10 Wyciąg szeroki 3x8-10 Wyciąg wąski 3x8-10 Wyciąg plecy 3x8-10 Allahy 5x10 Chciałbym wprowadzić nowy plan Push Pull czy coś takiego jest akceptowalne w moim wieku? Dzień 1 PUSH Wyciskanie płaska 4x6-8 Przysiady 4x6-8 OHP 4x6-8 Wyciskanie Hantli Skos 4x10-12 Wznosy bokiem 3x10-12 DIPY - 3x8-10 Dzień 2 PULL Martwy ciąg 4x6 Wiosłowanie sztangą 4x6-8 Podciąganie 4x6-8 Uginanie ramion biceps sztanga 3x6-8 Odwrócone rozpiętki 3x10-12 Allahy 4x10-12 Dzień 3 PUSH Wyciskanie skos 4x6-8 Przysiady 4x6-8 Bułgary 4x8 Wyciskanie Hantli płaska 4x10-12 Rozpiętki płaska 3x10-12 Triceps wyciąg 4x10-12 Dzień 3 PULL Wyciąg szeroki 4x10-12 Wyciąg plecy proste ręce 4x10-12 Wyciąg plecy 4x10-12 Biceps hantle stojąc 3x10-12 Allahy 4x10-12 Dzięki za pomoc Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 12 Stycznia Napisano 12 Stycznia Ale w czym zastój ? Nie możesz progresowac z ciężarem ? Cytuj
seromiej Napisano 12 Stycznia Autor Napisano 12 Stycznia Ani ciężarem ani liczba powtórzeń. Od jakiegoś czasu cwicze tym samym ciężarem z tą samą iloscia powtórzeń. Dlatego zdecydowałem się na zmianę planu. Cytuj
Paweł 149 Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia Jeśli trafiłeś na zastój, doszedłeś do max ciężarów, w danym zakresie powtórzeń przyczyn może być wiele, jedną z głównych przyczyn braku progresji w ciężarze jest przeciążenie układu nerwowego... Czasami trzeba zrobić ,,Krok w tył by móc zrobić dwa kroki w przód.. Odejmij 20% od ciężarów jakim robisz obecnie, i stopniowo dodawaj co trening, po 5% tego co odjoles, druga sprawa to robiąc , trening 2x na partię mięśniową w tygodniu, jeden z treningów powinien być lżejszy od drugiego... Kolejna sprawa, to serię do upadku, nie możesz ich robić zbyt wiele, w danej jednostce treningowej, 1 seria do upadku w zupełności wystarczy... Następna rzecz jak wygląda rozgrzewka? Jeśli w początkowych seriach robisz wiele powtórzeń by się rozgrzać, to jest błąd.. Najlepiej robić w każdej serii tyle samo powtórzeń, tylko zwiększając ciężar zaczynając od 50% ciężaru w danym zakresie.. i dokładać do momentu gdy nie będziesz już w stanie zrobić, założonej liczby powtórzeń.. 1 Cytuj
seromiej Napisano 16 Stycznia Autor Napisano 16 Stycznia co 8 tygodni robie tydzień DELOAD - albo 50% ciężaru albo całkowita przerwa, wydaje mi się że plan musiałem zmodyfikować, serie do upadku robie te ostatnie na dane ćwiczenie, rozgrzewka jest bardzo krótka ok 5 min rozruchu. Cytuj
Paweł 149 Napisano 17 Stycznia Napisano 17 Stycznia Żeby , móc bliżej się przyjrzeć, mógłbyś napisać jak wygląda dany trening, tzn napisz ćwiczenia, od jakiego ciężaru zaczynasz ile przerwy między seriami i tp... Wypisz chociaż jeden trening, tak jak byś prowadził dziennik treningowy... wtedy bardziej zobrazuje wszystko 1 Cytuj
seromiej Napisano 17 Stycznia Autor Napisano 17 Stycznia Prowadziłem excel z wynikami ( można kliknąć w komórkę i jest waga x ilość powtórzeń ) https://docs.google.com/spreadsheets/d/1b-TOjn260UepPNIPSVPIfw5AnSLY8Vlp6yXjDy9AUec/edit?gid=807956171#gid=807956171 nowym planem ćwiczę od miesiąca i mam inny arkusz Przerwy między seriami zawsze 3min - bardzo mi wygodnie takie przerwy robić 1 Cytuj
Paweł 149 Napisano 19 Stycznia Napisano 19 Stycznia Wszedłem w te, pliki ale nie bardzo rozumiem takie np przysiady jak wychodzą serie Robocze Od jakiego ciężaru zaczynasz na jakim kończysz? Ile dokladasz co serię? Cytuj
Schnaider Napisano 20 Stycznia Napisano 20 Stycznia Zwracałeś uwagę na regenerację - czas odpoczynku po treningu i sen? Bo to tutaj dzieją się cuda w organizmie 😉 Wielu się skupia tak na samym treningu, że robią go za dużo i nie dają organizmowi się odbudować. Co do samego planu wydaje się on być ułożony pod hipertrofię i czasy przerw między poszczególnymi seriami powinny być stosunkowo małe (45s-do 1 min max). Robisz przerwy aż 3 minuty między seriami. W tabeli intensywność jest średnia (chociaż tutaj chodzi o Twój organizm), a objętość względnie duża. Zastanów się, żeby intensywność była na poziomie 80% możliwości organizmu, jeśli to ma być dalej hipertrofia. Może jeszcze też być sekret ukryty w diecie, która stanowi tak naprawdę 70-80% sukcesu. Co do wieku po 65 roku życia możesz zacząć się zastanawiać czy może już nie warto trochę odpuścić 😁 Ja teraz mam formę o niebo lepszą niż 5 lat temu, a @Paweł 149 targa ciężary jak tur (zobacz sobie jego plan treningowy). 1 1 Cytuj
seromiej Napisano 24 Stycznia Autor Napisano 24 Stycznia Nie zwiększam ciężarów w czasie jednego treningu a pracuje na jednym ciężarze dla każdej serii - nie do końca mam warunki - brak asekuracji. W planie co napisane to są same serie robocze i przeważnie ostatnie ćwiczenia to są do upadku. Dieta - wysokobiałkowa 2-2,5g/kg idealna żeby się nie ulewać. ok 2500kcal. Niestety mam pracę siedzącą i nie potrzebuję więcej kcal. Spróbuję jeszcze zmniejszyć czas odpoczynku do minuty, ale już widzę po 3 tygodniach z nowym planem że zaczynam znów progresować . 1 Cytuj
SportowyTypżycia Napisano Środa o 09:55 Napisano Środa o 09:55 W dniu 24.01.2025 o 09:52, seromiej napisał: Nie zwiększam ciężarów w czasie jednego treningu a pracuje na jednym ciężarze dla każdej serii - nie do końca mam warunki - brak asekuracji. W planie co napisane to są same serie robocze i przeważnie ostatnie ćwiczenia to są do upadku. Dieta - wysokobiałkowa 2-2,5g/kg idealna żeby się nie ulewać. ok 2500kcal. Niestety mam pracę siedzącą i nie potrzebuję więcej kcal. Spróbuję jeszcze zmniejszyć czas odpoczynku do minuty, ale już widzę po 3 tygodniach z nowym planem że zaczynam znów progresować . Skoro idzie progres to super ! Co do tego tematu wydaje mi się że jeśli byś się zatrzymał to możesz pomyśleć o zwiększeniu masy bo tak jak Paweł wspominał doszedłeś do jakiegoś maxa i ciężko to przeskoczyć mając wciąż te samą wagę. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź