cnmea Napisano 3 Sierpnia Napisano 3 Sierpnia Cześć. Mam 15 lat, ważę 56kg, mam 170cm wzrostu i ćwicze od 5 miesięcy w domu z hantlami i sztangą. Na brzuchu, bardziej niż na innych częściach ciała mam zgromadzone więcej tłuszczu. Na rękach i nogach (na nogach nieco mniej) mam widoczne żyły, zwłaszcza po treningu. Niektórzy mówią, że mam ramiona jak tzw. "Chuchro", chociaż gdy je napne, to widać miesnie. Podobnie sprawa ma się z moim brzuchem. Gdy nie patrze zbyt na to, jak stoję, widzę, że brzuch mi odstaje. Natomiast gdy się wyprostuje, to mogę dostrzec w miarę dobrze umięśniony brzuch, ale mi chodzi o coś więcej. Zastanawiam się, czy to nie kwestia genetyki (moi rodzice są otyli, z czego ojciec pochodzi z Afryki), a ja po prostu nie powinienem zwracać na to uwagi i kontynuować treningi, czy też może chodzić o to, że moje treningi są za mało skuteczne i cialo powinno wyglądać dobrze dzięki treningom niezależnie od tego, jak stoję. Proszę o pomoc osoby zaznajomione z tematem, które mogłyby napisać coś pomocnego, bo zaczęła mnie męczyć taka obsesja na punkcie tego brzucha. Cytuj
Schnaider Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia Być może jesteś endomorfikiem, ale to nie powód do zmartwień. Genetyka wpływa, że ktoś wyglądać może lepiej, ale to nie od niej zależy wynik, tylko od Ciebie samego. Genetycznie Lionel Messi jest niewysoki jak na piłkarza, a jednak przewyższa wszystkich wokół umiejętnościami. Masz jeszcze 15 lat i Twój organizm dopiero się rozwija. Ogólnie tutaj trzeba nieco uważać z ciężarami, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie takich treningów. 5 miesięcy ćwiczeń to względnie mały okres czasu. Jak będziesz ćwiczył regularnie i konsekwentnie dwa lata bez żadnych efektów, to wtedy trzeba coś zmienić. 1 Cytuj
Paweł 149 Napisano 4 Sierpnia Napisano 4 Sierpnia Napisz coś więcej o swoim odżywianiu i o treningu, tłuszcz na brzuchu może być spowodowany zbyt duża ilością , stresu i związanego z nim poziomu kortyzolu... 1 Cytuj
Joseph Soul Napisano 8 Sierpnia Napisano 8 Sierpnia Cześć. Na brzuch spróbuj systemu treningowego ABS z drążkiem, a i jednego na to supla gorąco polecam. To ma sens pod warunkiem, że normalnie zjesz co trzy godziny (normalnie, znaczy zdrowo). Taka moja skromna rada.. Efektywnie, nie efektownie:-) 1 Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 15 Sierpnia Napisano 15 Sierpnia Odpisujesz typowa sylwetkę skinny FAT. Skup się na treningu i progresji. Jedz mądrze nie przesądzając ze słodyczami i fast foodami, a dodatkowo szukaj aktywności na zewnątrz, piłka,bieganie, spacery itd. a zobaczysz że twoja sylwetka się zmieni Cytuj
Rekomendowana wypowiedź