Jump to content

Nowy w temacie

Rekomendowana wypowiedź

Witam

22 lata, 170 cm wzrostu, 60 kg wagi

Nie ćwiczę i nigdy nie ćwiczyłem

Od jakiegoś czasu staram się zwiększyć masę ale nic z tego

Pytanie więc co robić?

Umówić się do dietetyka? Jakieś badania? Czy dodać do diety jakieś odżywki/suplementy? 

Zaznaczam że nie znam się w ogóle na odżywkach itp(nigdy się tym nie interesowałem). 

Z góry dziękuję 

Nie ćwicząc, możesz jedynie zwiększyć masę tłuszczową, a to może mieć negatywny wpływ na Twój stan zdrowia. Jeżeli chodzi o masę mięśniową niezbędne są treningi.

• Like 1

W tym przypadku jeśli chcesz konsultacji to udaj się do trenera personalnego który pokaże ci jak ćwiczyć bezpiecznie a i pewnie jakieś podstawy dietetyki też przekaże. 

Sporo informacji możesz znaleźć też na tym forum więc szukaj i pytaj a najważniejsze to tak jak kolega wyżej napisał trenuj i poznawaj swoje ciało 

• Like 1

kilka ładnych lat wstecz gdy nie myślałem jeszcze o treningach miałem tez podobny pomysł, aby w cudowny sposób nabrać masy i skończyło się to tak że nadal byłem szczupły ale zamiast płaskiego brzuch miałem niezły zbiornik retencyjny :D

• Like 1

170 cm wzrostu, 60 kg wagi = idealne BMI.

Czemu chcesz zwiększyć masę ciała? 

Jeśli nie ćwiczysz i nigdy nie ćwiczyłeś, to po 30 masa się zwiększy 😆

Na szybko wyliczyłem, że Twój organizm potrzebuje jakieś 2 200 kcal, więc jeśli będziesz spożywał powyżej tego, to siłą rzeczy dostanie więcej energii niż potrzebuje i ją odłoży. 

• Like 1
  • Upvote 1