cyklon04 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Nawet umiarkowana aktywność fizyczna poprawia stan i prace mózgu oraz opóźnia spadek zdolności kognitywnych, często obserwowany wraz z postępowaniem starzenia. Ćwiczenia poprawiają funkcje kognitywne - zdolność mózgu do uczenia się, zapamiętywania, myślenia i wartościowania. Ćwiczenia fizyczne sprzyjają tworzeniu nowych komórek nerwowych, dzięki czemu stanowią pewnego rodzaju ochronę przez kontuzjami i stanami degeneracyjnymi wywołującymi uszkodzenia neuronów. Ćwiczenia poprawiają też plastyczność systemu nerwowego -jego zdolność do zmian i adaptacji. Pozwala to na utworzenie w mózgu, rdzeniu kręgowym i nerwach nowych ścieżek przekazujących doznania zmysłowe i komendy ruchu. Ćwiczenia chronią mózg przed efektami starzenia, pozwalając zapobiec, a przynajmniej opóźnić wystąpienie schorzeń układu nerwowego takich jak choroba Alzheimera. Krótko mówiąc, dla dobra własnego mózgu zabierz się za ćwiczenia już teraz. (New Scieniist, listopad 2013) Cytuj
Zielonka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Czy są jakieś konkretne ćwiczenia, które lepiej niż inne wpływają na dobrą pracę mózgu? Zależy mi na znalezieniu zestawu, który będę mogła wykonywać w domu i bez jakiegoś konkretnego sprzętu z siłowni. Cytuj
Malwczak Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Taki z tego wniosek, że dzięki ćwiczeniom wszystko jest lepsze Cytuj
Sport-Club Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu To prawda mogę potwierdzić. Odkąd zacząłem ćwiczyć lepiej i łatwiej mi się myśli i uczy, polecam każdemu Cytuj
Schnaider Napisano 21 Kwietnia 2022 Napisano 21 Kwietnia 2022 Ćwiczenia poprawiają pracę serca, czyli krążenie, bo redukują tłuszcz. To natomiast poprawia dotlenienie mózgu. Mózg jest ośrodkiem wiedzy, więc oprócz fizycznego aspektu na jego działanie wpływa jego wykorzystywanie, np. czytanie książek, rozwiązywanie krzyżówek, granie w gry strategiczne i po prostu "Cogito ergo sum" Cytuj
Rekomendowana wypowiedź