spokolokooko Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Cześć, aktualnie jestem na dodatnim bilansie kalorycznym.Są to granice 400-500 kcal. Zastanawiam się czy mogę dalej masować, czy będzie to miało korzystne skutki. Pytam ze względu na to, że wyniki kalkulatorów na bf oscylują w granicach 20-21 % bf co kwalifikuje mnie na redukcje według ich zaleceń. Myślę, że jest tu sporo osób które będą w stanie mi doradzić czy masować dalej czy przeciwnie. To moja pierwsza masa. Cytuj
Arnold78 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Wszystko zależy od tego jaki typ sylwetki Ci się bardziej podoba. Jeśli chcesz iść w stronę dużych gabarytów to możesz jeszcze masować, ale osobiście robiłbym powoli redukcję. Po pierwsze bf już jednak w okolicy 20% jest, a poza tym kiedy zredukujesz to łatwiej będzie Ci potem budować dobrą jakościowo masę. Poprawia się też wrażliwość insulinowa i powinno to iść w dobrym kierunku. 1 Cytuj
spokolokooko Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu 18 minut temu, Arnold78 napisał: Wszystko zależy od tego jaki typ sylwetki Ci się bardziej podoba. Jeśli chcesz iść w stronę dużych gabarytów to możesz jeszcze masować, ale osobiście robiłbym powoli redukcję. Po pierwsze bf już jednak w okolicy 20% jest, a poza tym kiedy zredukujesz to łatwiej będzie Ci potem budować dobrą jakościowo masę. Poprawia się też wrażliwość insulinowa i powinno to iść w dobrym kierunku. A nie sądzisz, że gdybym jeszcze chciał masować to byłoby to głównie nabieranie fatu ? A jeśli nie to ile mógłbym jeszcze tygodni pociągnąć na 400kcal + żeby nie zalać się jak świnia i móc dołożyć coś mięsa. Cytuj
Solaros Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Dużo zależy też od genetyki. Ja bym nie ryzykował generalnie i zgadzam się z kolegą ze to juz czas na redukcję. Nie ma limitu ile możesz robić masę. Musisz obserwować zmiany w lustrze. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź