Jażyna19 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Jak w temacie, może mi to ktoś objaśnić? Ostatnio zainteresował mnie trening powieziowo-regeneracyjny i na jednym portalu znalazłam, że jest za takowy uważany. Na wakacje wybieram się ze znajomym na wyjazd w bałkany, bo on to taki miłośnik sportu jest i ma na to fazę (no i funduje ) tylko szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia o tym treningu, o jodze mam pojęcie, ale tego nie ogarniam, a jak szukam w google to jedyna informacja jaką znajduję to że niby powięź to ćwiczy i że lepiej mięśnie pracują no i że to jest 'legalny doping'. Nie mogę się w tym połapać, może ktoś z forumowiczów mógłby się wypowiedzieć w tej kwestii i objaśnić to prostym do zrozumienia językiem polskim? Cytuj
Rumcajs Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Trening powięzi mięśniowej jest dobrym uzupełnieniem do innych rodzajów treningu gdyż poprawia dynamikę, sprawność, zakres ruchu, przepływ krwi itp. Możemy go wykorzystywać w przerwie od innych aktywności lub np. wykonywać raz w tygodniu jako uzupełnienie. Moim zdaniem ma on sens i jest to fajny sposób na poprawę wymienionych wyżej czynników czy też regeneracji. Kolejną zaletą jest to, że wykonywany regularnie minimalizuje ryzyko kontuzji. W żaden sposób nie jest to żaden legalny doping. Czegoś takiego nie ma i tyle. To tak samo jakby powiedzieć że bieganie albo skakanie na skakance jest legalnym dopingiem:) Cytuj
kulturalnesuple Napisano 13 Października Napisano 13 Października Legalny doping to termin, który odnosi się do metod lub substancji wspomagających wydolność fizyczną, które są dozwolone i nie naruszają przepisów antydopingowych. W przeciwieństwie do niedozwolonego dopingu, legalny doping obejmuje techniki lub suplementy, które mogą poprawiać regenerację, wydolność mięśniową czy ogólną sprawność, ale są akceptowane przez organizacje sportowe. Jeśli chodzi o trening powięziowo-regeneracyjny, który wspomniałaś, to koncepcja bazuje na pracy z powięzią, czyli tkanką łączną otaczającą mięśnie. Trening taki pomaga w poprawie elastyczności i mobilności mięśni, co może przyspieszać regenerację i optymalizować ruchy ciała. Dzięki lepszej pracy mięśni i mniejszym napięciom, poprawia się efektywność treningu. Dlatego czasami taki trening określa się jako "legalny doping" – nie zwiększa on wydolności w sposób sztuczny (jak doping farmakologiczny), ale poprawia naturalne możliwości organizmu, co może dawać podobne efekty w zakresie lepszej formy i szybszej regeneracji. Podsumowując, trening powięziowo-regeneracyjny to metoda wspomagająca ciało w sposób naturalny, której działanie może zwiększyć efektywność Twoich ćwiczeń, bez łamania przepisów antydopingowych. Pozdrawiam, Kulturalne Suple 1 Cytuj
Paweł 149 Napisano 16 Października Napisano 16 Października W sumie, legalny, a niedozwolony to trochę, dwie różne sprawy, Przykład można coś nabyć w aptece legalnie bez recepty .. Nabywasz legalnie, ale już w sporcie jest to niedozwolone, przykładem może być, np hormon DHEA, w aptece do kupienia bez recepty, jednak podczas kontroli - Wpadka... 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź