MichalPo123 Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Hej zaczynam z siłownią z wagą 90kg przy wzroście 183cm. Mam mało mięśni chude ręce i ogólnie tej wagi trochę nie widać. Mam masować by zdobyć mięśnie czy robić coś innego Cytuj
Paweł 149 Napisano 7 Stycznia Napisano 7 Stycznia Cześć zacznij trenować z ciężarami, podstawowe ćwiczenia wielostawowe np trening fbw z naciskiem na wzrost siły, jesteś początkującym to doskonały moment na jednoczesne budowanie mięśni, wzrost siły i spalanie tkanki tłuszczowej... Ps: Dobrze gdybyś dodał jeszcze jakieś foty podgladowe 1 3 Cytuj
szpaleta Napisano 7 Stycznia Napisano 7 Stycznia Siema Michał, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z siłownią możesz liczyć na rekompozycje tj. budowanie masy mięśniowej i jednoczesne gubienie tkanki tłuszczowej o czym wspomniał Paweł. Często ludzie zaczynający ćwiczyć nie wiedzą czy trenować na mase czy redukcje ale powiem Ci że jest inne rozwiązanie. Można trenować trzymając się zasady “Clean bulk” (czysta masa) to strategia budowania masy mięśniowej w której skupiamy się na stopniowym zwiększaniu wagi ciała jednocześnie minimalizując przyrost tkanki tłuszczowej. 2 1 Cytuj
Schnaider Napisano Poniedziałek o 07:03 Napisano Poniedziałek o 07:03 W dniu 6.01.2025 o 22:52, MichalPo123 napisał: Hej zaczynam z siłownią z wagą 90kg przy wzroście 183cm. Mam mało mięśni chude ręce i ogólnie tej wagi trochę nie widać. Mam masować by zdobyć mięśnie czy robić coś innego Nie ma co masować, bo jak sam napisałeś nie masz za dużo masy mięśniowej, a przy tych parametrach organizm już jest w nadwadze. Tak jak napisali @Paweł 149 i @szpaleta ciężary pobudzą organizm do budowy mięśni, a dodatkowo poleciłbym również trening cardio (bieżnia, basen), żeby zejść z tłuszczu - przede wszystkim tego wokół narządów wewnętrznych. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź