Skocz do zawartości

Przyrost masy mięśniowej - początek.

Kubaa

Rekomendowana wypowiedź

Witam wszystkich Forumowiczów:)

Chciałbym Was zapytać o porady z tego powodu że dopiero zaczynam przygodę z ćwiczeniami i pracą nad przyrostem masy mięśniowej.

Jestem laikiem na chwilę obecną i dlatego chciałbym Was się poradzić żebyście mi pomogli na początku..

Mianowicie wygląda to tak że ćwiczenia sobie można powiedzieć ogarnąłem ściągając aplikację na telefon z opisem wszystkich ćwiczeń  całym cyklem 30 dniowym itd.. tylko pytanko co z ciężarkami?   Chcę kupić lecz wagowo nie wiem jakie?

Moje pytanie dotyczy po pierwsze tego czy mam zaopatrzyć się w białko i kreatyna na początek i jak to ewentualnie stosować?

Jaki pokarm najlepiej spożywać?  Co podczas takich ćwiczeń/wysiłku jest potrzebne ?

Jak by ktoś mógł mi na początku pomóc byłbym bardzo wdzięczny :)

Edytowane przez Kubaa

W takim razie powinieneś zacząć się zapoznawać sukcesywnie z Forum i już tematami tutaj zamieszczonymi. 

Niestety z treningiem jest jak z wiedzą - nikt go za Ciebie nie zrobi, nikt inny się za Ciebie nie przemęczy i nikt nie da Twojemu organizmowi gotowego rozwiązania 😉

To tak na początek:

• Lubię to 1
  • Popieram 1

Siema Kuba ! Fajnie że masz chęci aby zacząć pracować nad sobą i że trafiłeś na to forum. Nie ma tutaj aktywnych licencjonowanych trenerów personalny, ale każdy z nas trenuje już pare lat. Jest tutaj kilka osób co z chęcią służą pomocą i poświęcą Ci swój wolny czas aby wesprzeć nowego GymBro :)

Ćwiczenia to coś na czym skupił bym swoją uwagę, staraj się wybrać kilka które sprawiają Ci przyjemność i szlifuj ich technikę. Zwracaj uwagę na to które mięśnie pracują podczas treningu. Z czasem wykonuj ćwiczenia te które są dla ciebie mniej atrakcyjne (uwierz mi wraz z progresem można je polubić mało tego można nawet polubić trening nóg :D ) Zapisuj sobie treningi i staraj się co jakiś czas progresować.

Aby progresować w treningach nie trzeba dodawać kolejnych kilogramów z treningu na trening  bo w końcu i tak staniesz przed ścianą nie do przebicia. Pamiętaj nauka nowego ćwiczenia, poprawa techniki, dołożenie powtórzenia czy następnej serii, nauka anatomii i programowania treningowego wszystko traktuj jako progres. 

Jeśli chodzi o zakup sprzętu to raczej bym na początku nie szalał z wydawaniem siana. Samymi hantelkami możesz zrobić całkiem niezły trening.  Do tego ćwiczenia z własną masą ciała. Z czasem jak już będziesz się wkręcał w temat sam będziesz wiedział co dokupić. 

Niestety wiele osób rezygnuje po krótkim czasie… więc lepiej zaoszczędzić sobie niepotrzebnych wydatków.  Było tutaj już kilka osób nakręconych na wielką przemianę i treningi ale niestety więcej ich nie spotkałem. Mam nadzieje że udało im się osiągnąć swoje cele, choć nie ukrywam fajnie było by to usłyszeć od nich. 

Wiedzy jest nie do ogarnięcia, sam ciągle się ucze czegoś nowego @Schnaider podrzucił Ci fajne tematy do ogarnięcia na początek.

• Popieram 2

Super panowie. Dzięki za wskazówki:) na początek chce kupić parę sztuk hantli ale pytanko też do Was.. jakie ćwiczenia z hantelkami były by najlepsze?  Czy można kierować się ćwiczeniami które wyświetlają się w aplikacji pobranej ze sklepu ? 

Wiem że idąc do trenera on narzuca tok kiedy co, jak, co wolno a co nie itd.. ale czy ćwiczenia "te z aplikacji" pomogą a nie zaszkodzą ?

I co z tym białkiem i kreatyna? Można to stosować ?

6 godzin temu, SportowyTypżycia napisał:

Jaki budżet masz na hantle ?

Jeśli zaczynasz to wszystkie ćwiczenia są ci potrzebne. Zadaj sobie pytanie co chcesz osiągnąć.

Polecam wpisać w przeglądarce "trening fbw tylko z hantlami"

Ogólnie chcę przybrać na mięśniach zwłaszcza chodzi o ręce ..