Topek14 Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja Witam wszystkich, mam mały problem z przybraniem masy, mój wzrost to 183cm i waga ok. 60/62 wacha się, wiek 19 lat, nie mam jakiejś konkretnej diety. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj
Schnaider Napisano 18 Maja Napisano 18 Maja Jedyna pomoc polega na ułożeniu sobie planu żywieniowego, który przekracza zapotrzebowanie kaloryczne. Czyli jesz więcej niż organizm potrzebuje. Jeśli aktywnie ćwiczysz, pracujesz, to spalasz jeszcze więcej i to też musisz nadrobić jedzeniem. Normalnie możesz sobie pozwolić w takiej sytuacji na to czego inni muszą się wystrzegać. Ogólnie 90% społeczeństwa ma odwrotny problem do Twojego, bo jedzą dużo za dużo i kończy to się nadwagą, później otyłością. Oczywiście zdrowe jedzenie jest ważne niezależnie od tego czy redukujemy czy chcemy robić masę. 1 1 Cytuj
Topek14 Napisano 18 Maja Autor Napisano 18 Maja @Schnaider Właśnie pracuje na budowie, z czym też zacząłem więcej jeść, lecz nie pomogło to z przybraniem masy, a gdzie bądź u kogo mogę ułożyć sobie taki plan żywieniowy? Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 19 Maja Napisano 19 Maja Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym pytaniu. Skoro nie prowadzisz diety to może ci się wydawać że dużo jesz ale finalnie nie wiesz ile potrzebujesz. Zamiast płacić za podstawową wiedzę dietetykowi zachęcam do poczytania i nabrania wiedzy: Np. Czym jest makro składniki,zero kaloryczne, nadwyżka kaloryczna i deficyt kaloryczny. Polecam system żywienia iffym. Są dostępne kalkulatory które wyliczą ci nadwyżkę kaloryczna i wtedy będziesz widział czego się trzymać. Jeśli masz jakieś pytania forum służy pomocą 😄 1 1 Cytuj
adrian1990 Napisano 26 Czerwca Napisano 26 Czerwca Witam wszystkich podłącze się do tematu ale z trochę innym problem. Mam 34 lata 65 kg 180 cm chce przybrać na wadze. Chodzę na siłownię 3 razy w tyg do tego praca na budowie kalorie powinny być na poziomie ok 2500-2800 gdzie nie mogę wogole tego osiągnąć. Jedzenie puchnie w ustach nie mogę dużo zjeść . Mam niedobór składników więc wspomagam się gainerem i białkiem. Przez miesiąc 1-2kg w górę . Staram się jeść ile mogę aż nie dobrze człowiekowi ale i tak za mało proszę o pomoc i pozdrawiam P.s. sory za długa wypowiedz Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Rozwiązanie jest dosyć proste szukaj bardziej kalorycznych posiłków które nie będą tak objętościowe. Możesz do posiłków dodawać oliwy lub masła orzechowego wtedy podbijesz kaloryczność a nie zapcha żołądka. Białko odstaw na rzecz gainera Możesz okazjonalnie podbić dietę jakimś słodyczem 1 1 Cytuj
adrian1990 Napisano 27 Czerwca Napisano 27 Czerwca Dziękuję za radę kupiłem oliwę z pierwszego tłoczenia i naturalne masło orzechowe zastosuje się do zaleceń zobaczymy jak pójdzie przez ten mc z wagą dam znać napewno jak efekty pozdrawiam Cytuj
Rekomendowana wypowiedź