R6002 Napisano 1 Lutego Napisano 1 Lutego Mam 192cm wzrostu i 92 kg wagi ćwiczę od dwóch lat z 120 kg zredukowałem do 84 potem zrobiłem masę do 100 i znowu redukcję do 90 i problem mam taki że nabawiłem się kontuzji przez którą przez miesiąc nie mogłem normalnie ćwiczyć i zastanawiam się czy robić masę czy redukować? Proszę o odpowiedź. Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego Myślę ze w tym przypadku masa o ile wyszedłeś już z kontuzji 1 1 Cytuj
szpaleta Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Odwieczne pytanie "Masa czy Redukcja" zapomnij o tych pojęciach obadaj to: “clean bulking" zwany również jako “lean bulking” Głównym celem tego rodzaju treningu jest minimalizowanie przyrostu tkanki tłuszczowej podczas jednoczesnego zwiększania masy mięśniowej. Wypowiadał się na ten temat sam Arnold Schwarzenegger: „mogę dać wam jedną radę nie tuczcie się! Nie pozwalajcie sobie na znaczne zwiększenie procentowego udziału tłuszczu w ciele. Zajmij się czystym bulkingiem, gdzie możesz budować mięśnie bez tłuszczu. Koniec z cyklami masy i redukcji, i koniec z przeskakiwaniem między sześciopakiem a jednopakiem. A co najlepsze, to łatwiejsze niż myślisz. Zaleca się spożywanie tylko 10-15% więcej kalorii niż spalasz każdego dnia. To wystarczająco dużo, aby zapobiec przypadkowemu spożyciu zbyt małej ilości kalorii, ale nie na tyle, abyś zyskiwał niepotrzebnie duże ilości tłuszczu. 2 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź