deberi Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu witam od miesiaca chodze kazdego dnia na silownie trenujac glownie gorne partie ok. 1 godz. zaczalem znacznie wiecej jesc, od poczatku dbam o duza ilosc bialka i weglowodanow, zero tluszczy. jestem poczatkujacy, a zalezy mi na dobrej sylwetce. zaobserwowalem ze moge juz znacznie wiecej podnosic, ale moj wyglad nie zmienil sie znaczaco. dodatkowo jezdze duzo rowerem, nawet 40 km dziennie by spalic tluszcz. czy warto trenowac dwie godziny dziennie (na co nie koniecznie mam odpowiednio sily) , jakie inne rady? zalezy mi na szerszych plecach, muskularnej klacie, etc zdjecia w bialych spodenka sa aktualne w czarnych sprzed miesiaca Cytuj
Rumcajs Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Przede wszystkim budowanie masy mięśniowej to nie sprint tylko maraton, a po miesiącu można co najwyżej zaadaptować ciało do zwiększonego wysiłku. Efekty nie przychodzą tak szybko i łatwo jak się większości ludzi wydaje, dlatego musisz szlifować technikę najważniejszych ćwiczeń i starań się ułożyć dietę z nadwyżką kaloryczną. Optymalnie około 300 kcal na plus ponad zapotrzebowanie, tak aby budować dobrą masę mięśniową bez zbędnego łapania tkanki tłuszczowej. Kolejna sprawa to 40 km dziennie na rowerze - zdecydowanie za dużo jeśli chcesz rozwijać muskulaturę. Polecam ograniczyć tą ilość do jednego takiego treningu w tygodniu, bądź dać sobie 20 minut intensywnego cardio po treningu siłowym dla kondycji. Do tego kluczowa kwestia to odpowiednia ilość białka w diecie, węglowodany też są ważne, tak samo jak i tłuszcze których nie powinieneś pomijać szczególnie na masie. Cytuj
deberi Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu Dzieki za odpowiedz. Czy na zdjeciach widac jakis progres Twoim zdaniem? Cytuj
Rumcajs Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Nie ma szans tego ocenić, całkowicie inne światło + do tego jeszcze zrobione z innej odległości. Jeśli chcesz sobie porównywać progres zdjęciami to musisz robić je np. rano na czczo w tym samym miejscu z podobnej odległości, np. z samowyzwalaczem lub kogoś poproś o to. Łatwiej będzie coś dostrzec wtedy. Cytuj
deberi Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu 1. czy warto trenowac dwie godziny dziennie (na co nie koniecznie mam odpowiednio sily) , jakie inne rady? 2. jak oceniacie moj aktualny stan bez patrzenia na stare zdjecia? czy widac tam jakies zarysy dobrej sylwetki? Cytuj
Kazam Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu 1. Przy tak krótkim stażu nie ma to sensu, optymalnie to 3-5 treningów tygodniowo po okolo 1-1,5 h na sporej intensywności, czyli bez przegadywania połowy tego czasu, a skupieniu sie na treningu. Co do rady to oczywiście jedna - cierpliwość. Ludzie budują estetyczne sylwetki przez kilka lat, chyba że ktoś ma mega fart w postaci genetyki bądź ćwiczył inne sporty przez lata. Jak zaczynasz od zera to musisz porównać sobie zmiany np. po 6 miesiącach sumiennej pracy i zdrowego odżywiania a nie po miesiącu. 2. Typowa budowa ektomorfika czyli drobne kości i stosunkowo wąska obręcz barkowa. Na plus raczej niewielkie skłonności do gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Teoretycznie każdy kilogram zdobytych mięśni powinien być u Ciebie dobrze widoczny, choć ciężki do wypracowania. Cytuj
deberi Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu jakie cwiczenia polecacie? widze po miesiacu wzrost sily i wytrzymalosci . jak oceniacie moj stan poza tym ze jestem ektomorfikiem? czy na osttanim zdjeciu widac troche szersze plecy od cwiczen ? Cytuj
Arnold78 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Przede wszystkim najlepiej ćwiczenia z własnym ciałem jak drążek i poręcze no i oczywiście z wolnymi ciężarami typu hantle, sztanga itp. Na tym przede wszystkim opierałbym trening i na systematycznym dokładaniu obciążenia do podstawowych ćwiczeń. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź