sebabros Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Dzień dobry. Chyba utknąłem. Używając fitatu schudłem 4,5kg w 2 miesiące. Dokładnie w takim czasie, jak wyliczyła mi aplikacja. Genialne. Zmierzając do celu, w międzyczasie na youtube nabywałem wiedzę i głównie słyszałem o podejściu: redukcja albo masa. Ważę 90kg. Nie chcę już redukować, ale chcę nabyć mięśni, bez zdobywania kilogramów. W tym samym czasie, chciałbym dalej spalać tłuszcz. ćwiczę w domu, oporowo z gumami. Jak powinienem wyliczyć zapotrzebowanie makroskładników, aby nie chudnąć/nie tyć, a rekomponować sylwetkę? Cytuj
SportowyTypżycia Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Witaj do wyliczenia zapotrzebowania Użyj dostępnych kalkulatorów w internecie. Jeśli chodzi o budowanie masy mięśniowej to niestety musisz uwzględnić nadwyżkę kaloryczną ponieważ bez "paliwa" Nie zbudujesz mięśni. Polecam przyjąć założenie białka 2,5g/1kg masy ciała dziennie. Do tego aby ograniczyć nadmierne tycie polecam utrzymywać dodatni bilans kaloryczny na poziomie 200 - 300 kcal powyżej zera kalorycznego. A tłuszcze stosunkowo nisko 20-30% Resztę uzupełnić węglowodanami dodatkowym bodźcem do rozwoju masy jest jak najdłuższa progresja w treningu więc być może same gumy to zbyt mało i należy zastanowić się nad konkretnym planem treningowym który uwzględni progresji jaki i priorytety sylwetkowe lub siłowe Cytuj
Schnaider Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Dokładnie. Mięśnie potrzebują bodźca do wzrostu jakim jest trening siłowy. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź