Jply011 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Cześć , mam 14 lat ostatnio postanowiłem że wezme sie za siebie i zaczne chodzić na siłownie aktualnie moge chodzić dwa dni tygodniowo we wtorek i czwartek I nie mam pojęcia od jakich treningow i maszyn zacząć (chciałbym schudnąć i troche tez moze mięśnie zwiększyć i sile poprawić) Kilka razy byłem na silowni i największą frajde mi maszyny sprawiały. Cytuj
SportowyTypżycia Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Zacznij od wiedzy jest wiele filmików które pokazują prawidłowa technikę. Spróbuj wielu ćwiczeń żebyś mógł zobaczyć co sprawia ci przyjemność. Naturalnie ludzie początkujący często korzystają z maszyn ale nie zaleca się tego początkującym z uwagi na wąski zakres rozwoju mięśnia gdzie twoje ciało potrzebuje ogólnego rozwoju a maszyna izoluje resztę mięśni a wymusza pracę na jednym. Choć plusem maszyn jest to że nie trzeba znać techniki dlatego początkujący po nie sięgają. Raczej skierowałbym uwagę na cwiczenia wielostawowe i na wolnych ciężarach. Wytłumaczenie tych określeń znajdziesz w sieci. Jeśli chudnąć to więcej spotu, biegania, chodzenia, roweru Jeśli mięśnie to regularne cwiczenia nie musi być odrzu siłownia. Zastsnownsie czy nie możesz robić podciąganie na drążku, pompek, przysiadów w domu to na początek wystarczy Cytuj
Rekomendowana wypowiedź