Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Czy masło to fatalny wybór dietetyczny, ponieważ nie ma żad­nej wartości żywieniowej?

 

Od lat dietetycy spierają się, co jest lepsze - masło czy margaryna. Jedno i drugie ma swoje plusy i minusy. W ostatnich dwudzie­stu latach masło coraz bardziej wraca do łask. Jest źródłem witamin A i D w ich naturalnej postaci. Zawiera zdrowy kwas tłuszczowy CLĄ. Masło stanowi najlepiej przyswajalny tłuszcz jadalny. Ostatnią zaletą - dla niektó­rych najważniejszą - jest wspaniały smak i zapach tego produktu. Zarówno żywieniowe, jak i smakowo masło jest bardzo wartościo­wym pokarmem. Jedyne wady to skład kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które przed chwilą zostały całkowicie rozgrzeszone.

  • 3 lata później...
Odpisano ponad rok temu
Godzinę temu, Jurek54 napisał:

Dla osób z grupą krwi 0 jedyny rozsądny tłuszcz o znakomitej wartości odżywczej (debutir) kulinarnej (masło klarowane,masło do smarowania)

A co ma grupa krwi do zaleceń dietetycznych?

Odpisano ponad rok temu

Dopasowanie diety do grupy krwi to obalony już mit, ale z pewnością wielu osobom sugerowane względem grupy krwi zalecenia dietetyczne odpowiadały/służyły, sad też ten mit utrwalają.

Odpisano ponad rok temu

Abstrachując od grupy krwi Debutir, jeden z podstawowych leków z wyboru zalecanych przy IBS i wzmacnianiu bariery jelitowej to maślan sodu a więc z masłem ma wiele wspólnego.

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...