Skocz do zawartości

Porady dotyczące treningu i motywacji

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Witam . Mam pytania odnośnie treningów . Sytuacja wygląda tak że ćwiczę  ok 1,5 roku ( z przerwami)  co prawda amatorsko ale ćwiczę .  Ćwiczyłem 5x w tygodniu ale nie na siłowni tylko w  domu . Niestety nie mam dostępu do siłowni ze względu na dojazd i godzinę powrotną ze szkoły . Weekendy odpadają bo albo pomagam ojcu w domu albo muszę ogarnąć mieszkanie .

Ćwiczyłem z Gym break.

Nie ćwiczyłem oczywiście jednego setu tylko w każdym dniu lub tygodniu  inny.

Mój problem polega na tym że jeżeli przerwę treningi na dłużej niż tydzień to forma spada co przy dłuższych chorobach jest dość uciążliwe. Może zainwestować w hantle ?  Zawsze ćwiczenia dobierałem odpowiednio do stanu kondycji i z czasem im dłużej ćwiczyłem  wtedy zacząłem  modyfikować treningi ( zwiększenie ilość powtórzeń , tępa itp.) Moim celem jest gł. polepszenie kondycji ,siły, lekki wzrost masy mięśniowej oraz wyrzeźbienie .Według was te zestawy sprawdzą się na dłuższą  metę w tym co chcem osiągnąć ? I tutaj właśnie pojawia się pierwsze pytanie :  1.czy da się zwiększyć znacząco siłę bez dużego wzrostu masy mięśniowej ? 2.Czy jeżeli genetycznie mam słabo rozwinięte mięśnie klatki piersiowej czy wyrzeźbię je bez użycia hantli ? Mam właśnie problemy z ciężarami :/ Kolejnym problemem jest motywacja : zawsze po miesiącu  ćwiczeń w cyklu 5 dni ćwiczeń 2 dni odpoczynku nie miałem ochoty ani siły do ćwiczeń. Teraz po 2 tygodniach przerwy przez zapalenie oskrzeli mam to samo .... Może zmniejszyć ilość treningów ?

Pomimo że ćwiczyłem te 1,5 roku to jak patrzę na efekty to są  średnie , pomimo tego że samopoczucie się poprawiło . Nie wiem może to przez dietę którą miałem dość niepoukładaną ...

Co do diety Wziąłem się w garść i jem w miarę regularnie , dość zdrowo i kolejne pytanie brzmi : przy moich celach spożywać  podstawowe 1g białka/1kg masy ciała  czy zwiększyć je do 1,2/1,5 na 1kg Masy ciała ? Dodam że jestem typem bardziej ektomorficznym. Mam wręcz problem z przybraniem na wadze . Obecnie ważę ok 68kg , mam 183cm wzrostu .

Odpisano ponad rok temu

Wszystko dobrze, fajnie, ładnie i kolorowo ale jak nie ma wyników to i motywacja spada. JA coś o tym wiem, do pewnego momentu szło mi dobrze, a potem lipa nie wiedziałem żadnego progresu. No i wtedy się zdecydowałem na suplement. Mniej więcej po tygodniu z LargoMass było widać sporą różnicę i teraz dalej się nim wspomagam.

Odpisano ponad rok temu

@Kubson

Czekaj czekaj misiu, najpierw piszesz w innym temacie (link poniżej), że pytasz się jak to jest z LargoMass bo twój kumpel bierze i ma super przyrosty
Sugerowałoby to, że oczekujesz opinii przed kupnem. Ergo nie stosowałeś nigdy.

1 godzinę temu, Kubson napisał:

Wszystko dobrze, fajnie, ładnie i kolorowo ale jak nie ma wyników to i motywacja spada. JA coś o tym wiem, do pewnego momentu szło mi dobrze, a potem lipa nie wiedziałem żadnego progresu. No i wtedy się zdecydowałem na suplement. Mniej więcej po tygodniu z LargoMass było widać sporą różnicę i teraz dalej się nim wspomagam.

A teraz 4 dni później piszesz, że już stosowałeś conajmniej tydzień, a pewnie i dłużej bo mówisz, że "dalej się nim wspomagasz". 

Troszkę się pogubiłeś w tym swoim reklamowaniu badziewnego produktu. ;)

• Lubię to 2
  • 7 miesięcy temu...
Odpisano ponad rok temu
Dnia 12.10.2017 o 22:22, KR33P napisał:

@Kubson

Czekaj czekaj misiu, najpierw piszesz w innym temacie (link poniżej), że pytasz się jak to jest z LargoMass bo twój kumpel bierze i ma super przyrosty
Sugerowałoby to, że oczekujesz opinii przed kupnem. Ergo nie stosowałeś nigdy.

A teraz 4 dni później piszesz, że już stosowałeś conajmniej tydzień, a pewnie i dłużej bo mówisz, że "dalej się nim wspomagasz". 

Troszkę się pogubiłeś w tym swoim reklamowaniu badziewnego produktu. ;)

Ojeee, ale wpadka kolego :D

• 1 miesiąc temu...
Odpisano ponad rok temu

sił może też być z zabawą własnej masy ciała i tu przychodzą ćwiczenia bardziej rozłożone jak pompki , stanie na rękach podciąganie się  efekty robią się powoli. Spadek siły po dwóch tygodniach to trochę dziwne wg mnie bo bez ćwiczeń powinien się trzymać co najmniej miesiąc.

• 3 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Hmmm, a może sprawa wygląda nieco inaczej. W domu zazwyczaj bez akcesoriów ludzie robią bardzo podobne ćwiczenia, a często powtarzają te same, np. ktoś robi pompki codzienni, albo pompki i brzuszki, 5 x w tygodniu. W takim przypadku mięśnie nie mają czasu na regeneracje i naturalne jest że dochodzi do stagnacji, czyli nie masz efektów treningu, a za tym idzie spadek motywacji i tak dalej... nie mówie że Ty tak masz ale jest to możliwe.