"Warzywa, szczególnie surowe warzywa bogate są w błonnik i mogą być trudne do strawienia, powodując wzdęcia, gazy i skurcze brzucha. Szczególnie: brokuły, seler, kapusta, cebula i brukselka. Wiele osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego również wykazuje trudności w strawieniu kukurydzy i grzybów, ponieważ są one trudne do strawienia."
"Żywność o wysokiej zawartości wbłonnika – w tym całe ziarna, mogą zwiększyć ruchy jelit, skurcze brzucha i gazy."
To ze strony o wrzodziejącym zapaleniu jelita. Ogólnie w tych chorobach jelit jest chyba tak, że ściany jelita są "zaognione" tym zapaleniem i błonnik je dodatkowo podrażnia, dlatego dużo dietetyków poleca stosowanie diety o małej zawartości błonnika, bo to pomaga ograniczyć wypróżnienia i skurcze brzucha, a tych chorzy na zapalenie jelita mają aż za dużo.