Składniki:
100 g płatków owsianych
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżka kakao
30 g białka o smaku czekolady lub cappuccino (u mnie zazwyczaj 100% Whey Protein Professional bo mają smak cappuccino:P)
2 duże jajka
150 g chudego jogurtu 0%
cynamon
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml mleko ( u mnie 1,5% bez laktozy)
200g twaróg (chudy biedronkowy;))
Sposób przygotowania:
Krem:
400 mleka, 50 ml parzonej kawy, 200 g twarogu, 3 łyżki owsianki, Mieszamy wszystko razem oprócz twarogu i gotujemy, aż zgęstnieje. Pamiętajmy aby mieszać cały czas! Po ochłodzeniu dodaj twaróg, jeżeli są grudki rozbić blenderem. Można dodać mleka, jeśli krem jesz zbyt gęsty.
Ubijamy białka jaj, wszystkie suche składniki wymieszać, dodać jogurt, żółtka i na koniec ubitą pianę. Delikatnie wszystko mieszamy. Mniejszą formę wyłożyć papierem do pieczenia i piec mieszankę 10 minut w temperaturze 180 °C. Ciasto pokryj kremem i posyp kakao lub startą czekoladą na wierzch.
Smacznego;)