Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Witam wszystkich :)

Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że jestem tu nowy i jeśli piszę w złym dziale to wybaczcie ;)

Może na początku opiszę swój aktualny stan: Mam 21 lat, 180cm wzrostu i ważę ~92.5kg. To daje mi BMI na poziomie ~28.5, czyli nadwaga przechodząca w otyłość I stopnia. Zawartość tłuszczu na poziomie ~27%, a mięśni ~45% (dysponuję wagą obliczającą te parametry, choć nie wiem jak z ich dokładnością, mogę jeszcze podać zawartość wody i masę kości, jeśli będzie to potrzebne). Należy dodać też, że nadużywam alkoholu i papierosów (uzależnienie), a sporadycznie nawet narkotyków / dopalaczy. Ruchu trochę mam, ale raczej tyle co chodzę w ciągu dnia (myślę, że średnio 1-2km dziennie nabiję), albo rower. Jadam nieregularnie i raczej wszystko; od ryb, owoców czy warzyw, aż po kebaby czy pizze. Słodkimi napojami typu cola raczę się nie częściej niż 1-2 w tygodniu, ale też nie żeby całą butelkę od razu, raczej gdy zostanę poczęstowany. Mam też nadciśnienie; nawet do 150 / 110 w spoczynku przy tętnie ~120.

W końcu przychodzi opamiętanie i trzeba się za siebie wziąć. Jako, że moja wiedza kulturystyczna jest raczej znikoma to też prosiłbym o jakieś porady co na początek ze sobą zrobić aby poprawić swoją sytuację. Bardziej zależy mi na poprawieniu swojego zdrowia niż na robieniu z siebie fitnesiaka. Prosiłbym też o dopasowanie jakiegoś zestawu ćwiczeń, najlepiej bez użycia siłowni (ciężko z czasem oraz daleko).

Z góry dzięki :)

• 2 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Opisuję swój stan, staram się być szczery.

Swoją drogą, chcę rzucić, a to już połowa sukcesu. Komentarze w Twoim stylu raczej nie pomogą jeśli z marszu uznasz mnie za ćpuna/alkoholika i przegrywa.

Powiem tak - rzucanie nałogów to jedno, a dobór odpowiednich ćwiczeń i diety to drugie, i właśnie po to tutaj jestem.

Odpisano ponad rok temu

Sądzę że dobra będzie kalistenika, ale musisz mieć mega motywację. 

W pierwszym akapicie dużo napisałeś, na początek masz robić wszystko na odwrót. Bo jakich porad dietetycznych oczekujesz, trudno się domyślić. 

Odpisano ponad rok temu

Ztruty jesteś jeśli chcesz nadal pić alkohol to traktuj go siłą rzeczy jako węglowodany, a węglowodany jako takie często się rotuje. Tak jak w innym miejscu pytam, czy robiłeś kompleksowe badania. Jeśli rano masz energię po przebudzeniu, a na wieczór łatwo i powoli kłądziesz się do snu, to co z resztą dnia jeśli chodzi o motywację i pobudzenie? A może rano jesteś senny i od razu sięgasz po kawę?

• 3 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Rzadko pijam kawe. 

U mnie średnio z motywacją do czegokolwiek. Wstaję rano zaspany, ubieram się, wychodze. Wieczorem siedze do późna.

O jakie badania pytasz? Robiłem krwi/wątroby jedynie, jakiś czas temu.

Odpisano ponad rok temu

Policz dokładnie kalorie przez 2 tygodnie jakimś kalkulatorem  online typu FatSecret, Pokaże dokładnie jaka jest relacja makroskładników w diecie.

Możesz wkleić na bieżąco z 3 dni swojego jedzenia, będzie można coś ocenić.