Exon25 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Cześć! Dodaję posta, ponieważ cały czas mam wątpliwości odnośnie mojego planu treningowego. Zależy mi na tym, żeby od początku trenować według naprawdę dobrze dobranego planu, dlatego chciałbym poznać opinie osób bardziej doświadczonych. Mam 183 cm wzrostu, ważę 75 kg i moim głównym celem jest rozbudowa górnej części ciała. Nogi oczywiście chcę trenować, ale nie zależy mi na ich maksymalnym rozwoju - mają być po prostu mocne i proporcjonalne. Dodatkowo rekreacyjnie jeżdżę na rowerze i rolkach. Ułożyłem sobie plan Upper/Lower 4 razy w tygodniu i zastanawiam się, czy przy takim celu będzie to lepszy wybór niż Push/Pull/Legs trenowany 4 razy w tygodniu. Będę wdzięczny za ocenę: - czy przy moim celu Upper/Lower to dobry wybór, - czy lepiej przejść na PPL, - czy objętość treningowa jest odpowiednia, - czy coś zmienilibyście lub poprawili. Poniżej rozpisany sprzęt mojej domowej siłowni, żeby było wiadomo, czym dysponuję i jakie mam możliwości treningowe: regulowana ławka treningowa, stojaki pod sztangę z regulacją wysokości i asekuracją, wyciąg górny, dolny oraz środkowy, poręcze do dipów, drążek do podciągania, gryf prosty, gryf łamany, dwa gryfy do hantli, około 120 kg obciążenia żeliwnego, uchwyt trójkątny do wiosłowania, prosty drążek do wyciągu, lina do ćwiczeń tricepsa i Face Pull, uchwyt jednorącz do wyciągu, Z góry dziękuję za każdą opinię i konstruktywną krytykę! PLAN TRENINGOWY Poniedziałek – GÓRA A (siła) Klatka Wyciskanie sztangi leżąc – 4×5–8 Przerwa: 2,5–3 min Plecy Podciąganie – 5×6–10 (lub ściąganie drążka wyciągu górnego – 5×8–12) Przerwa: 2–3 min Barki Wyciskanie sztangi nad głowę – 3×6–8 Przerwa: 2–3 min Plecy Wiosłowanie sztangą – 3×8–10 Przerwa: 2 min Tył barków Face Pull – 3×15 Przerwa: 60–90 s Triceps Prostowanie na linie – 3×10–12 Przerwa: 60–90 s Biceps Uginanie gryfem łamanym – 3×10–12 Przerwa: 60–90 s Wtorek – DÓŁ A Nogi Przysiad – 4×5–8 Przerwa: 3 min Tył uda / Pośladki Martwy ciąg rumuński – 3×8–10 Przerwa: 2–3 min Nogi Wykroki z hantlami – 3×10 Przerwa: 90–120 s Łydki Wspięcia na palce (jednonóż) – 4×15 na każdą nogę Przerwa: 60–90 s Brzuch Unoszenie nóg na poręczach – 3×15 Przerwa: 45–60 s Czwartek – GÓRA B (hipertrofia) Górna część klatki Wyciskanie hantli na ławce skośnej dodatniej – 4×8–12 Przerwa: 2 min Plecy Ściąganie drążka wyciągu górnego szerokim chwytem – 4×10 Przerwa: 90–120 s Plecy Wiosłowanie na wyciągu dolnym (uchwyt trójkątny) – 3×12 Przerwa: 90–120 s Klatka Rozpiętki z hantlami na ławce – 3×12 Przerwa: 60–90 s Tył barków Face Pull – 3×15 Przerwa: 60 s Barki Unoszenie hantli bokiem – 3×15 Przerwa: 60 s Triceps Wyciskanie francuskie gryfem łamanym – 3×10 Przerwa: 60–90 s Biceps Uginanie ramion z hantlami chwytem młotkowym – 3×12 Przerwa: 60–90 s Piątek – DÓŁ B Tył ciała Martwy ciąg klasyczny – 3×5 Przerwa: 3–4 min Nogi Front Squat (lub Goblet Squat) – 3×8–10 Przerwa: 2–3 min Pośladki Hip Thrust – 3×10–12 Przerwa: 90–120 s Łydki Wspięcia na palce (jednonóż) – 4×15 na każdą nogę Przerwa: 60–90 s Brzuch Allahy na wyciągu – 3×15 Przerwa: 45–60 s Cytuj
Rekomendowana wypowiedź