Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano (edytowane)

Cześć Wszystkim,

Po kilku latach chciałbym wrócić na siłownię, i nieco zrzucić z brzucha. Treningi będę starał się wykonywać 3 razy w tygodniu, do tego chciałbym prosić Was o dobór suplementów. Co będę potrzebował? Jakiś spalacz tłuszczu, może BCAA, kreatyna, jakieś białko.

Wypadłem z tematu i prosiłbym o pomoc w dobrze odpowiednich suplementów. Dodatkowo jestem po urazie kolana i chciałbym zastosować jakiś kwas hialuronowy/kolagen. Coś polecacie?

Pozdrawiam

Łukasz 

Edytowane przez lukasz91
Napisano

Cześć co do suplementów nie ma co odrazu rzucać się na kreatyny czy BCAA, jedynie co to jakieś dobre minerały, witaminy, Ewentualnie kalogen może zostać,   omega 3 możesz dorzucić...  kreatynę możesz zastosować , gdy trening stanie się na tyle intensywny że będziesz jej potrzebować...

• Dzięki 1
Napisano

Dzięki Paweł za krótką, ale jakże uświadamiająca mnie odpowiedź na nurtujące pytania.

Co do suplementów, witamin m.in. D3 M2 K7, Omega 3 (EPA + DHA), kolagen rybi typu II hydrolizowany + witamina C, czy jakieś konkretne produkty mógłbyś mi polecić?

Dodatkowo słyszałem że w celu uniknięcia uczucia łaknienia, można zastosować coś takiego jak dodatek Barberyny. Czy to jest potrzebne?

Napisano

Tak to co wymieniłeś jest ok do tego jeszcze Magnez, najlepiej w postaci cytrianu magnezu,  Magnez suplementuj przed snem, ( suplementacja magnezem w ciągu dnia może powodować senność) 

Co do berberyny nie wypowiem się bo nie mam styczności, a czyklwiek jesteś początkującym więc to najlepszy okres na budowanie masy mięśniowej i spalanie tkanki tłuszczowej jednocześnie... 

Więc nie sądzę żeby było Ci coś potrzebne na blokowanie łaknienia, dieta z wysoką zawartością białka, + odpowiedni trening i będzie Dobrze..

W duecie jedz pożywienie jak najmniej przetworzone..

• Dzięki 1