Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano

Hej, 

na siłownię chodzę od około 4 miesięcy, z czego od około 2 jestem na nadwyżce kalorycznej. Trenuje 3 razy w tygodniu, 2 treningi poświęcam na dolne partie, a pozostały na górę. Chciałabym zmodyfikować plan dołu i proszę o ocenę.  Z góry dziękuję. 

1)

1. Hip trust 4x10

2. Przysiady na smithie 4x8

3. Step up 4x10

4. Rzymska ławka 4x10

5. Odwodziciele 4x12

6. Przywodziciele 4x12

2)

1. Hip trust 4x10

2. Rumunski martwy ciąg 4x10

3. Przysiady Bulgarskie 4x10

4. Rzymska ławka 4x10

5. Odwodziciele 4x12

6. Przywodziciele 4x12

Napisano

Cześć Kaja, jeśli jesteś na nadwyżce kalorycznej myślę że cel treningowy to , masa mięśniowa trening wydaje się ok, a czyklwiek   Skoro trening dół jest robiony 2x w tygodniu  dałbym 1 trening na wyższych powtórzeniach, a drugi na niższych, i z większymi ciężarami tak by pracować nad masą funkcjonalna a nie tylko plastyczną, i jeszcze napisz jak wygląda trening góry... 

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Napisano
18 godzin temu, kaja102 napisał:

Hej, 

na siłownię chodzę od około 4 miesięcy, z czego od około 2 jestem na nadwyżce kalorycznej. Trenuje 3 razy w tygodniu, 2 treningi poświęcam na dolne partie, a pozostały na górę. Chciałabym zmodyfikować plan dołu i proszę o ocenę.  Z góry dziękuję. 

A na czym Tobie zależy? Siła i zdrowie organizmu, jego lepsze osiągi czy stworzenie potężniejszej figury? 

Nie jesteś genetycznie ektomorfikiem?

• Lubię to 1
Napisano
W dniu 19.01.2025 o 19:05, Paweł 149 napisał:

Cześć Kaja, jeśli jesteś na nadwyżce kalorycznej myślę że cel treningowy to , masa mięśniowa trening wydaje się ok, a czyklwiek   Skoro trening dół jest robiony 2x w tygodniu  dałbym 1 trening na wyższych powtórzeniach, a drugi na niższych, i z większymi ciężarami tak by pracować nad masą funkcjonalna a nie tylko plastyczną, i jeszcze napisz jak wygląda trening góry... 

Dziękuję. Pytanko jeszcze co do tych powtórzeń, czy powinnam robić inny przedział powtórzeń na ćwiczenia wielostawowe, a inny na izolacyjne? Na przykład w stosunku 6-8 do 10-12. 

Napisano
12 godzin temu, Schnaider napisał:

A na czym Tobie zależy? Siła i zdrowie organizmu, jego lepsze osiągi czy stworzenie potężniejszej figury? 

Nie jesteś genetycznie ektomorfikiem?

Głównie zależy mi na budowie masy mięśniowej i sile. Nie jestem 

Napisano
6 godzin temu, kaja102 napisał:

Dziękuję. Pytanko jeszcze co do tych powtórzeń, czy powinnam robić inny przedział powtórzeń na ćwiczenia wielostawowe, a inny na izolacyjne? Na przykład w stosunku 6-8 do 10-12. 

Dokładnie, ćwiczenia wielostawowe to ćwiczenia jak sama nazwa wskazuje, pracuje wiele stawów to głównie, w tych ćwiczeniach można skupić się na, sile... 

Gdy w wielostawach zwiększymy siłę, automatycznie wzrośnie nam ona też, w izolacjach, izolację to ćwiczenia które mają za zadanie, wyizolować dany miesen, lub obszar i wpłynąć bezpośrednio... 

Są używane głównie na zakaczenie treningu, i mają za zadanie dobić dany mięsień ( dotreniwac) nie powinno być zbyd dużo serii, tych ćwiczeń izolacyjnych za to mogą być one robione do upadku, oznacza to że możesz robić maksymalną liczbę powtórzeń z danym ciężarem ( ile dasz radę) 

Może być ich nawet + 20.. ale nie mniej jak 12.. 

Natomiast przy wielostawach takich dajmy na to przysiadach, czy Martwym, spokojnie można robić, po 4-6 powtórzeń.. 

W tych ćwiczeniach nie izolujemy, a pracuje niemal całe ciało... 

• Lubię to 1
  • Popieram 1