Skocz do zawartości

Przyśpieszenie efektów - czy zacząć się czymś wspomagać?

Rekomendowana wypowiedź

Napisano (edytowane)

Witam, trenuje siłowo ok 1,5 roku. Dotychczas tylko supple: kreatyna, omega3, białko, BCAA, EAA. Efekty widzę, jednak chciałbym trochę przyśpieszyć. Głównie zależy mi na sylwetce. Teść ~908 ng/dl przy normmie wg labu w którym robiłem badania ~870 ng/dl. Kumpel odradził mi teścia z uwagi na to, że jego zdaniem mogę sobie rozwalić gospodarkę hormonalną, niemiej ciąglę sie zastanawiam nad nim lub czymś innym co zwiekszy efekty na siłowni. Polecacie coś? 

Edytowane przez darkened
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Nie napisałeś ile masz lat jak wygląda Twój Trening, ile razy w tygodniu i tp..

Jakie wyniki dotychczas

Waga/ siła, Wymiary , jakie były na początku, i jak teraz jaki progres zrobiłeś, pozdrawiam 

• Lubię to 1
Napisano

Jeśli zależy Tobie na sylwetce, to trening siłowy musisz zamienić na trening hipertroficzny. 

Czyli mniejsza intensywność, a większa objętość i czasy przerw 45s - 60s między ćwiczeniami. 

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 30.08.2024 o 15:12, darkened napisał:

Witam, trenuje siłowo ok 1,5 roku. Dotychczas tylko supple: kreatyna, omega3, białko, BCAA, EAA. Efekty widzę, jednak chciałbym trochę przyśpieszyć. Głównie zależy mi na sylwetce. Teść ~908 ng/dl przy normmie wg labu w którym robiłem badania ~870 ng/dl. Kumpel odradził mi teścia z uwagi na to, że jego zdaniem mogę sobie rozwalić gospodarkę hormonalną, niemiej ciąglę sie zastanawiam nad nim lub czymś innym co zwiekszy efekty na siłowni. Polecacie coś? 

Cześć! Fajnie, że już masz solidną podstawę i widzisz efekty po tych suplementach. Warto jednak przemyśleć decyzję o stosowaniu testosteronu, zwłaszcza jeśli Twój poziom jest już w górnej granicy normy. Twój kumpel ma rację, że wprowadzenie egzogennego testosteronu może wpłynąć na gospodarkę hormonalną, co później może prowadzić do problemów, takich jak supresja naturalnej produkcji hormonów czy konieczność stosowania terapii po cyklu (PCT).

Zastanów się, czy to rzeczywiście konieczne na tym etapie. Skoro trenujesz 1,5 roku, to prawdopodobnie masz jeszcze sporo do wyciągnięcia z samego treningu, diety i suplementacji. Możesz spróbować wprowadzić inne legalne wspomagacze, jak np. boostery testosteronu (choć przy tak wysokim poziomie niekoniecznie są Ci potrzebne), lepsza periodyzacja treningowa, może więcej snu lub lepsze zarządzanie stresem.

Jeśli chodzi o suplementację, możesz rozważyć adaptogeny, takie jak ashwagandha, które mogą wspierać regenerację i poziom energii. Dobre efekty na siłowni mogą też dać bardziej zaawansowane formy kreatyny (jak HCL) lub beta-alanina.

Ostatecznie, zanim podejmiesz decyzję o czymś bardziej inwazyjnym, warto skonsultować się z lekarzem lub endokrynologiem, żeby ocenić, czy Twoje zdrowie na pewno na tym nie ucierpi.