Michałek Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Mam dylemat gdyż ważę obecnie 56kg/17lat/171cm i trenuję między innymi boks trener proponował mi redukcję do 53 aby móc walczyć w niższej kategorii wagowej i niszczyć przeciwników na mistrzostwach ale czy słuszna byłaby redukcja gdy już jestem chudy ? Obawiam się że właśnie w okresie dojrzewania/rośnięcia ( przy mojej wadze ) nie powinienem wchodzić na redukcję a dostarczać składników do budowy ciała , fajnie byłoby mieć 180cm xd i nie przespać tego okresu rośnięcia na redukcji i zero przyrostu wzrostu. (wspomnę ponownie ze już jestem ,,suchy" ) Cytuj
SportowyTypżycia Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu 3 kg to nie jest tak skrajny deficyt że mogłoby coś zaburzyć ponieważ te wagę powinieneś zrobić na czas ważenia. Jeśli miałbyś być w deficycie cały czas to mogłoby to spowodować niedobory w organizmie lecz jeśli tylko na czas walki to jest to do zrobienia. Jeśli chodzi o wzrost to redukcja nie jest potwierdzona badaniami że mogłaby wpływać negatywnie na proces rośnięcia ale tak jak wszystko powinno zostać zrobione z umiarem i z zaplanowanym czasie . Cytuj
Rekomendowana wypowiedź