Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Włókna roślinne i błonnik pokarmowy to składniki spożywcze, które znacznie obniżają indeks glikemiczny żywności - nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Błonnik znacznie zwiększa swoją objętość w żołądku, dzięki czemu czujemy się nasyceni. Jego źródłem są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste (mąka żytnia, razowa) lub rośliny strączkowe. Spożywaj warzywa do każdego posiłku, czasami dodając do nich owoc (zwłaszcza jabłko), a szybko odczujesz duże zmiany.

 

źródło: Muscular Development

  • 3 lata później...
Odpisano ponad rok temu

Błonnik w proszku na pewno wypada korzystniej cenowo, skuteczniejszym (np. w odchudzaniu i odkwaszaniu) substytutem jest inulina, to polisacharyd o właściwościach prozdrowotnych przewyższających błonnik.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...