cyklon04 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Na podjadanie z nudów należy uważać i starać się tego unikać. Jemy tylko wtedy, gdy jesteśmy naprawdę głodni lub gdy wynika to z naszego planu dietetycznego. Nie wolno nam jeść dlatego, że nie rnamy nic lepszego do roboty czy tylko dlatego, że właśnie siedzimy przed telewizorem czy komputerem. Z tym łączą się niektóre inne złe nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, a są one naprawdę trudne do zwalczenia: poranna kawka z ciastkiem, słodka bułka lub słodki serek w pracy czy w aucie, wieczorna smaczna przekąska lub cotygodniowe sobot-nio-niedzielne ciasto u rodziny. Inne nawyki żywieniowe, a także konkretne ulubione smaki, mamy zakorzenione od dzieciństwa. Mam kolegę, któremu słodki smak kojarzy się po prostu ze wszystkim - herbatą (w dzieciństwie zawsze dostawał ciastko do herbaty), wycieczkami (rodzice na podróże i wycieczki kupowali wiele słodyczy na drogę), nagrodami i stresującymi sytuacjami (za dobre oceny w szkole rodzice zabierali go na lody). Nie jest więc zaskakujące, że kolega już w dzieciństwie miał skłonności do tycia. Jednak potem absolutnie wzorowo przestrzegał diety, znacznie zredukował wagę i z czasem udało mu się całkowicie zahamować apetyt na słodycze. Obecnie ciężko trenuje, ale często wspomina smaki z dzieciństwa i wszystkie trudne chwile, które potem przechodził. Warto w tym miejscu zwrócić się szczególnie do rodziców - tworzycie dzieciom wzorce smaku, więc trzeba robić to umiejętnie i myśleć przyszłościowo. Sporo kupowanej żywności zawiera bardzo duże ilości cukru. W przypadku niektórych produktów ilość znajdującego się w nich cukru może być zaskakująca: 1 pączek ma w sobie 5 kostek cukru, 1 puszka mrożonego cappuccino - 4,5 kostki cukru, 1 opakowanie sosu sałatkowego zawiera 1-2 kostki cukru, 150 g jogurtu to aż 4,5 kostki cukru, sos do sałatki coleslaw z KFC aż 4 kostki cukru, 1,5 l smakowej i aromatyzowanej wody mineralnej: 7-11 kostek cukru! • Jeść spore porcje warzyw i umiarkowane porcje chudego białka, produkty zawierające całe ziarna, fasolę, orzechy. • Unikać spożywania węglowodanów i zastąpić je produktami zawierającymi białko i niewielkie ilości tłuszczu (np. napój wysokobiałkowy z minimalną ilością węglowodanów zmiksowany z masłem orzechowym). • Wyrzucić pokusy żywnościowe z lodówki i spiżarni, wymienić je na zdrową żywność. • Zająć się czymś, oderwać myśli od jedzenia. • Popijać ziołową lub owocową herbatę (ewentualnie ze słodzikiem). • Opóźniać spożywanie przekąsek co najmniej o 10-15 minut, tak aby działanie było świadome, a nie impulsywne. Większość zachcianek przeminie po 15 minutach. Jeśli nadal mamy nieodpartąchęć na przekąskę, ustalmy, czy jest to głód, czy zachcianka na jakiś smak. źródło: Muscular Development Cytuj
darria91 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Od dłuższego czasu staram się spożywać dużo warzyw i owoców. Już prawie całkowicie zrezygnowałam z gotowych przekąsek. Cytuj
Janek83 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Jedyne z czego nie jestem w stanie zrezygnować to chipsy. Wiem -sama chemia- ale nic na to nie poradzę. Cytuj
sosenka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu też polecam owoce i warzywa mają dużo witamin i są zdrowe. A jak nie to można z nich zrobić pyszne soki:) Cytuj
Ribro Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Jeżeli ktoś jest łakomczuchem to ciężko to zmienić by było inaczej. Myślę, że dobrą opcją jest to, aby po prostu ta osoba intensywnie ćwiczyła i spalała to co . Najlepiej pod okiem jakiegoś specjalisty. Ja teraz myślę nad takim kursem by własnie w przyszłości pracować z ludźmi którzy chcą coś ze sobą zrobić Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.