Darek_x Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Witam, mam 14 lat. Chciałbym dostać jakieś ćwiczenia wzmacniające moje nogi, ręce, brzuch i ogolnie cale cialo i najlepiej jakby byly one bez sprzętu. Chciałbym również poszerzyć swoją klatlę piersiową, jezeli jest to mozliwe poprzez jakieś ćwiczenia. Nie znam się na takich rzeczach a bardzo chciałbym być po prostu sprawny fizycznie. Za odpowiedzi z góry dziękuję.🙂 Cytuj
Schnaider Napisano 21 Kwietnia 2022 Napisano 21 Kwietnia 2022 Bez sprzętu: nogi - bieganie ręce, brzuch - pompki i to kilka serii mięśnie brzucha i trochę nóg - brzuszki i to kilka serii Ze sprzętem: całe ciało - martwy ciąg oraz przysiady ze sztangą klatka piersiowa - wyciskanie sztangi leżąc Ogólnie warto mieć sprzęt, bo żeby naprawdę rozwijać mięśnie należy dokładać im ciężaru. 1 Cytuj
SportowyTypżycia Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Według mnie pytanie sugeruje, że staż treningowy masz niewielki. Skupiłbym się na ćwiczeniach ogólnorozwojowych i wielostawowych które zaangażują jak najwięcej parti mięśniowych twojego ciała. A przy okazji nauczysz się jak wykonywać odpowiednio i technicznie ćwiczenia, co w przyszłości pozwoli ci budować mięśnie w bezpieczny sposób. Zacznij od prostych gotowych planów treningowych które są dostępne w sieci. Na tym etapie nie musisz miec konkretnych założeń treningowych, ale jeśli chodzi o sprawność fizyczna to proponuje ćwiczenia dynamiczne jak w skoki na skrzynie, wykroki z obciążeniem, skakanka (wszystko to co spowodowało ci frajdę i będziesz chciał to robić) Jeśli chodzi o ćwiczenia na siłowni to tak jak powyżej przysiad że sztanga lub rower Klata to podstawowe ćwiczenia na ławce płaskiej ale możesz robić też warianty z hantlami lub na wyciągu. Tak czy inaczej proponuje zapoznać się z wieloma ćwiczenia my abyś sam mógł pokreślić które bardziej tobie odpowiadają Cytuj
Rekomendowana wypowiedź