Bartosz Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Cześć, Można powiedzieć, że w miarę regularnie regularnie chodzę na siłownię od prawie 5 lat, ale tak naprawdę na serio wziąłem się za to w zeszłe lato – głównie z powodu tego, że w nowym mieszkaniu mam siłownię na dole, co powoduje, że teraz ćwiczę 4 razy w tygodniu + czasami 1 dzień na cardio, co przekłada się znacząco na efekty. Dodatkowo ogarnąłem w końcu jak dieta ma wpływ na jakiekolwiek wyniki (w czas...). W czerwcu 2020 ważyłem ok. 85 kg, mając bf na poziomie 20%. Zredukowałem od tego czasu do października do 80,5 kg / 17% bf. Od października do teraz nabrałem trochę masy, dobijając do prawie 89 kg / 21 % bf. Właśnie przymierzam się do kolejnej redukcji i zastanawiam się jaki realny cel sobie postawić. Myślałem o poziomie 80 kg / 15% bf, starając się celować w -0,7 kg / tydzień. Plan mam taki, żeby nadal ćwiczyć 4 razy / tydzień, natomiast przy mniejszych ciężarach, a większej liczbie powtórzeń, a całość treningu zaczynać od 25 minut biegu. Obadałem suplementy na tym forum i zakupiłem Erase Fast, Ground Zero, Alphaburn i SAN Liporedux. Czy powyższe ma sens, czy też jako osoby z większą wiedzą i doświadczeniem widzicie tu jakieś braki / inaczej byście do tego podeszli? Cytuj
Rumcajs Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Suplementacje masz bardzo dobrą, reszta będzie już zależeć od Ciebie, czyli treningów i odżywiania. Moim zdaniem nie ma sensu ustalać celów typu 15% itp. staraj się poprostu progresować najlepiej jak to możliwe, ale nie popadając w paranoje. Trening 4 razy w tygodniu jak najbardziej fajna opcja, jak masz możliwość to daj chociaż 2 razy cardio w tygodniu lub ewentualnie 20-30 minut po treningach a nie przed. Będzie to bardziej efektywna opcja. Co do diety to na początek staraj się mieć te 2g białka na kg masy ciała i przede wszystkim wywal proste węglowodany z diety. Są najgorsze pod kontem sylwetki, szczególnie u osób z tendencją do łapania fatu. Cytuj
Bartosz Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu @RumcajsDzięki za odpowiedź! Pytanie o te treningi i cardio: 4x trening + 20-30 minut cardio na końcu i dodatkowo jedno dłuższe cardio pomiędzy (w środę) będzie optymalne? Czy jednak efektywniej będzie robić cardio osobno od treningów, czyli przykładowo poniedziałek-wtorek trening, środa cardio, czwartek-piątek trening i sobota cardio? Raczej wszędzie jest info, żeby te 2 dni zostawiać na regenerację. Odnośnie diety, to jest teraz moda na intermittent fasting. Natomiast znalazłem też info, że niby wagę się fajnie zbija, ale również z mięśniami. Jesteś w stanie coś więcej powiedzieć w tym temacie? I jeszcze jedno pytanko, bo też znalazłem bardzo różne informacje: Jak to jest z sauną? Do tej pory po treningu siłowym wchodziłem do niej na trochę. Pytanie czy na redukcji, zwłaszcza z cardio na końcu i będąc na spalaczach nie będzie to trochę za duże obciążenie dla organizmu? Cytuj
Rumcajs Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu 1. Lepszą opcją będzie zdecydowanie robić cardio po treningach i ewentualnie 1 dłuższe w środę. Co do regeneracji to zależy jak na to patrzeć, osobiście dnia w którym masz same aerobowy nie traktowałbym jako treningowy a bardziej regeneracyjny. Sam zdecydowanie jestem zwolennikiem aerobów po treningu, raz że ciało jest już opróżnione z rezerw glikogenu, a dwa mamy już dobre tętno by robić to efektywnie. 2. Jeśli chodzi o IF to nie budzi już teraz takich kontrowersji jak dawniej, moim zdaniem jako metoda żywieniowa jest ok. Natomiast uważam też, że jeśli dobrze się odżywiasz w tradycyjnym modelu to tak samo możesz osiągnąć dobre efekty. IF z pewnością jest fajną opcją dla osób zapracowanych, którzy mają bardzo rozbity dzień i wygodniej im wszystkie kalorie dostarczyć np. wieczorem. Co do utraty mięśnia to na każdej diecie redukcyjnej jest takie ryzyko i IF nie jest wyjątkiem. Natomiast legendy o katabolizmie przez 12 godzin to już zweryfikowane bzdury i nie ma się co nim przejmować. 3. Osobiście uważam, że najlepiej robić saunę w dni wolne ewentualnie po samych aerobowach czy lekkich treningach. Natomiast ile ludzi tyle opinii w tej kwestii i tutaj nie czuje się żadnym ekspertem. Poprostu moim zdaniem choć ma niezaprzeczalnie korzyści zdrowotne, to również jest obciążająca dla organizmu, dlatego nie polecam odrazu po bardzo ciężkim wysiłku. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź