cyklon04 Added more than year ago Added more than year ago Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym Składniki: 400 ml mleka kokosowego • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej • 300 gramów gotowanych krewetek • 2 filety z piersi kurczaka • 1-2 papryczki chilli, posiekane • 20 gramów świeżego imbiru, obranego i posiekanego • l łyżka sosu rybnego • 1/2 łyżeczki pasty lub proszku curry - ząbek czosnku • łyżka sosu sojowego • sól • pieprz • łyżka oleju kokosowego Wykonanie 1. W garnku gotujemy 2 litry wody. Do wrzącej wody wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chili, imbirem i curry. Całość gotujemy. 2. Dodajemy trawę cytrynową, ząbek czosnku, sos rybny i sojowy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy lekko piersi z kurczaka, 4. Piersi z kurczaka dodajemy do zupy. 5. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Pod koniec gotowania (naoklSmin.) dodajemy krewetki. Podajemy ze świeżą, siekaną kolendra. Quote
red_viper Replied more than year ago Replied more than year ago Próbowałem 3 razy, z każdym razem coraz lepsza i bardzo lekka, polecam! Quote
Saryn Replied more than year ago Replied more than year ago Pięknie dzięki za przepis, w tym tygodniu myślę, żę skosztuje tego Quote
Admem Replied more than year ago Replied more than year ago łoooł, prezenruje się pięknie, już wiem co zrobię dziś na obiad Quote
ania239 Replied more than year ago Replied more than year ago Jaka jest jej kaloryczność i wartości odżywcze ?? Quote
BlackBull Replied more than year ago Replied more than year ago Mnie żona robi z tego przepisu: 250g krewetek 2 łyżki oleju 2 szalotki 2 posiekane ząbki czosnku 3 trawy cytrynowe 1 łyżka czerwonej pasty curry 400ml mleka kokosowego 1l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka brązowego cukru 250g mrożonej zielonej fasolki 1 mały słoik minikukurydzy w kolbach 4 pieczarki pokrojone w plastry 100g makaronu razowego 1 pęczek kolendry Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą miękką część). Smażymy około 1 minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleka kokosowego i mieszamy. Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut. Wyłączamy ogień. W codziennym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo. Dotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy. Do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą. Niestety kaloryczności nie podano 1 Quote
cyklon04 Replied more than year ago Author Replied more than year ago Elegancki, jutro zrobię bez względu na kaloryczność ;-) Quote
Rekomendowana wypowiedź
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.