Jump to content

Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym


cyklon04

Rekomendowana wypowiedź

Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym

 

d7f18df3c99cc10fgen.jpg

 

Składniki:

400 ml mleka kokosowego • 1/2 łyżeczki tra­wy cytrynowej • 300 gramów gotowanych krewe­tek • 2 filety z piersi kurczaka • 1-2 papryczki chilli, posiekane • 20 gramów świeżego imbiru, obranego i posiekanego • l łyżka sosu rybnego • 1/2 łyżeczki pasty lub proszku curry - ząbek czosnku • łyżka sosu sojowego • sól • pieprz • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

1. W garnku gotujemy 2 litry wody. Do wrzącej wody wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy

solą, pieprzem, papryczką chili, imbirem i curry. Całość gotujemy.

2. Dodajemy trawę cytrynową, ząbek czosnku, sos rybny i sojowy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy lekko piersi z kurczaka,

4. Piersi z kurczaka dodajemy do zupy.

5. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Pod koniec gotowania (naoklSmin.) dodajemy krewetki.

Podajemy ze świeżą, siekaną kolendra.
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
  • 4 months later...

Mnie żona robi z tego przepisu:

 

  • 250g krewetek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 250g mrożonej zielonej fasolki
  • 1 mały słoik minikukurydzy w kolbach
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • 100g makaronu razowego
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą miękką część). Smażymy około 1 minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleka kokosowego i mieszamy. Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut. Wyłączamy ogień. W codziennym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo. Dotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy. Do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą.

 

Niestety kaloryczności nie podano ;)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...