Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 23.10.2014 uwzględniając wszystkie działy

  1. Mleko jest płynną wydzieliną gruczołów mlecznych ssaków. Z uwagi na zawartość jego składników uznaje się je za niezwykle cenny składnik diety człowieka. Najczęściej spożywanym i popularnym jest mleko krowie. Na rynku dostępne jest również mleko kozie i owcze, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu cieszy się ono mniejszym zainteresowaniem konsumentów. Do całkowicie "egzotycznych" można zaliczyć mleko renifera (22% tłuszczu) oraz mleko klaczy, które zawiera około 7% laktozy. Białko w mleku Do głównego białka mleka krowiego należy kazeina - białko o wysokiej wartości biologicznej, cechujące się bardzo dobrze zbilansowanym składem aminokwasowym. W szczególności dotyczy to niezbędnych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm sam nie syntezuje, istnieje zatem konieczność dostarczenia ich wraz z pożywieniem. Kazeina jest również podstawą funkcjonowania przemysłu serowarskiego. Spożywane przez nas sery białe i żółte składają się głównie z tego białka. Wyizolowana kazeina jest również cenionym suplementem diety dla sportowców. Suplementy te są zwane "odżywkami na noc", gdyż trawione są powoli i zapewniają stopniowe uwalnianie się aminokwasów, stanowiąc paliwo dla wzrostu mięśni podczas snu. Na szczególną uwagę zasługuje glutamina, aminokwas obecny w kazeinie, który skutecznie chroni tkankę mięśniową przed procesami rozpadu (katabolizmu). Innymi białkami obecnymi w mleku są białka serwatkowe. Podobnie jak kazeina, znajdują one szerokie zastosowanie w żywieniu ludzi aktywnych fizycznie. Tłuszcz mleczny Tłuszcz jest jednym z głównych składników mleka krowiego i występuje w nim w ilosci około 4%. Z uwagi na obecność krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych cechuje się on wysoką strawnością. Jest łatwo metabolizowany przez organizm, nie obciąża przewodu pokarmowego "leżąc nam na wątrobie". Tłuszcz mleczny jest również nośnikiem oraz rozpuszczalnikiem witamin obecnych w mleku, tj.: A, D, E i K. Spośród innych ważniejszych tłuszczów mlecznych można wymienić cholesterol, karotenoidy (prekursor witaminy A) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Do NNKT zaliczamy kwasy: linolowy, linolenowy i arachidowy. Kwas linolowy jest niczym innym jak CLA, suplementem, po który chętnie sięgamy podczas wpomagania redukcji tkanki tłuszczowej. W wypadku tłuszczów mlecznych nie sposób nie wspomnieć o lecytynie, która stabilizuje mleczną emulsję oraz jest niezbędnym skłądnikiem dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i efektywności pracy umysłowej. Cukier mleczny Laktoza to dwucukier złożony z laktozy i galaktozy. Jest to cukier raczej unikany przez sportowców, szczególnie tych zawodowych. Panuje teoria, że spośród wszystkich cukrów najłatwiej się odkłąda w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Ale czy nie dzieje się tak z każdym dwucukrem i cukrem prostym spożywanym w nadmiarze? Laktoza pełni w organizmie kilka zasadniczych i pozytywnych funkcji. W jelitach sprzyja powstawaniu ochronnej mikroflory fermentującej laktozę do kwasu mlekowego, zapewniając w nich właściwe środowisko, co chroni organizm przed mikroflorą patogenną oraz procesami gnilnymi. Laktoza również absorbuje wapń z pożywienia, co pozytywnie wpływa na stan kości oraz naszego uzębienia. Witaminy i minerały Do najważniejszych witamin i składników mineralnych występujących w mleku należą witaminy A, D, E, K i te z grupy B oraz mikroelementy, takie jak: wapń, fosfor, potas, magnez i cynk. Ich rola i znaczenie zostały już wielokrotnie opisane i wyjaśnione. Składniki te pełnią funkcje regulujące, wchodzą w skład enzymów, koenzymow, hormonów i są aktywatorami licznych reakcji biochemicznych. Mleko jest najtańszym i najważniejszym źródłem wapnia. Jedna szklanka mleka dostarcza do organizmu około 300 miligramów wapnia, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania. Do najważniejszych funkcji wapnia w organizmie człowieka należą: udział w procesie budowy kości i zębów, uczestnictwo w przewodzeniu impulsów nerwowych, krzepnieciu krwi i utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Niestety wraz z wiekiem spada zdolność do wykorzystywania tego pierwiastka. Niedobór wapnia w organizmie skutkuje zjawiskiem dekalcyfikacji (odwapnienia), czyli bezpośrednim poborem wapnia z kosci i zębów. Proces ten negatywnie wpływa na układ kostny, czyniąc go bardziej podatnym na złamania bądź osteoporozę. Przykry problem osteoporozy zdecydowanie częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn, co wiąże się z mniejszą aktywnością fizyczną kobiet. Według rozlicznych doniesie naukowych ruch i ćwiczenia fizyczne skutecznie zapobiegają utracie masy kostnej. Niedobory wapnia wzmagają w organizmie produkcję hormonów stresu, jak kortyzol, którego nadmiar prowadzi do kumulacji podskórnej tkanki tłuszczowej. Niedobory wapnia narażają organizm na choroby i infekcje z uwagi na zaburzenia funkcjonowania układu odpornościowego. Jony wapnia i magnezu zawiadują również procesami pracy mięśni (skurcze białek mięśniowych - aktyny i miozyny). Ich braki mogą prowadzić do bolesnych i przykrych skurczów mięśni. Mleko tłuste czy chude? Do obrotu handlowego kieruje się mleko mające w swym składzie najczęściej: 0,5, 2 i 3,2% tłuszczu. Ilość tłuszczu ustala się w operacji, zwanej normalizacją, i jest ona dokonywana w mleczarniach, w wyniku mieszania mleka odtłuszczonego ze śmietanką. W społeczeństwie panuje opinia, że najlepiej jest wybierać mleko chude. Tłuszczu z diety nie należy i nie można całkowicie wyeliminować, gdyż około 25% kalorii w naszej diecie powinno pochodzić właśnie z tłuszczów. Tłuszcz mleczny jest nośnikiem oraz rozpuszczalnikiem dla witamin A, D, E i K. Wybierając mleko odtłuszczone świadomie pozbawiamy się tych witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym CLA. Dodatkowo w tym wypadku bardzo istotny jest aspekt organoleptyczny. Mleko odtłuszczone w porównaniu do pełnego nie posiada właściwie żadnego smaku i zapachu. Tłuszcz w technologii żywności pełni funkcję nośnika swoistych smaków i aromatów charakterystycznych dla określonych produktów spożywczych. Pozostaje kwestią wyboru, jakie mleko wybrać: odtłuszczone, zwykłe czy pełne? Można zaryzykować stwierdzenie, że w tym wypadku nie ma to istotnego znaczenia. Znamy bowiem wiele osób stosujących do kawy mleka odtłuszczonego, jednak do kawy serwowane jest ciastko bądź torcik. Owszem, używanie mleka odtłuszczonego może być jednym z elementów zdrowej diety, jednak samo jego wprowadzenie do jadłospisu przy równoczesnym "złym odżywaniu" żadnych pozytywnych zmian w postaci redukcji wagi ciała nie przyniesie.
    2 punkty
  2. W XXI wieku znacznie bardziej przykładamy wagę do wyglądu naszej sylwetki. Jednocześnie dieta, którą na co dzień spożywamy jest znacznie gorszej jakości niż choćby jeszcze kilka lat temu. 90% produktów to żywność przetworzona lub niepełnowartościowa którą nie możemy ani zbudować odpowiedniej sylwetki albo mamy problem z zrzuceniem zbędnej tkanki tłuszczowej która w jakiś sposób się tam znalazła. Co raz częściej stając przed lustrem pytamy więc, jak mamy stracić kilka(naście) zbędnych kilogramów? Często do głowy przychodzi nam najprostsza z możliwych odpowiedzi - restrykcyjna dieta. Jednak czy jest to najlepsze rozwiązanie? Organizm człowiek jest skomplikowanym narzędziem, biologiczną maszyną, na której prawidłowe funkcjonowanie wpływa wiele składników odżywczych. Ich podaż powinna odpowiadać aktualnemu zapotrzebowaniu organizmu. Jeżeli więc ilość spożywanych kalorii odpowiada wydatkom energii naszego organizmu wówczas mamy do czynienia ze zrównoważonym bilansem energetycznym. Jeżeli spożywamy więcej kalorii, nasza waga wymyka się spod kontroli i skutkuje to zwiększoną ilośćią tkanki tłuszczowej. Rozpoczynając walkę z niepotrzebnymi kilogramami najczęściej szukamy szybkich i tanich sposobów na odchudzanie, którymi najczęściej są bardzo niskokaloryczne diety. Niestety jest to pierwszy krok do naszej zguby. Gdy obniżamy kaloryczność diety zbyt nisko bądź zbyt gwałtownie nasz organizm zacznie się bronić, tworzyć blokady uniemożliwiające duże wydatkowanie energetyczne. Zapytacie dlaczego tak się dzieje? Otóż nasz organizm musi się bronić przed zbyt dużym wydatkiem "energii" ponieważ on sam nie wie, kiedy znów otrzyma odpowiednią ilość składników odżywczych do normalnego funkcjonowania. Jedną z takich metod jest obniżenie tempa przemiany materii. Jest to szczególnie widoczne podczas pierwszych tygodni stosowania ujemnego bilansu energetycznego. Badania ukazują, że tempo przemiany materii 30-latka może zwolnić do tempa emeryta. Niestety jest to bardzo negatywny efekt, gdyż im wolniejsze tempo przemiany materii tym mniej "spalamy" tkanki tłuszczowej. Ważnym aspektem odchudzania jest zawsze aktywność fizyczna. Pozwala ona na zwiększenie aktywności hormonów (m.in adrenaliny o noradrenaliny) które m.in przyśpieszają pracę serca, zwiększają ciśnienie krwi czy (szczególnie dla nas istotne) silnie intensyfikują spalanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Gdy w naszym życiu codziennym brakuje aktywności fizycznej hormony te hamują swoją aktywność, skutkując tym samym spowolnieniem przemiany materii. A co gdy nie mamy czasu na treningi? Oczywiście nie musimy żyć z nadwagą. Istnieją bowiuem produkty, które skutecznie przyśpieszają tempo przemiany materii w naszym organizmie, zwiększają tempo spalania tkanki tłuszczowej oraz blokują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Aktywność hormonów odpowiedzialnych za zwiększone spalanie tkanki tłuszczowej również może być podniesiona za pomocą spalaczy tłuszczu - naturalnych substancji o działaniu termogenicznym. Oczywiście nie każdy produkt będzie tak samo dobry, nie każdy będzie oddziaływał na wszystkie te czynniki i nie każdy produkt musi dać Ci rezultaty. Jednak błędem będzie jeżeli pomyślicie, że bez aktywności fizycznej oraz z kiepską dietą i pigułkami utracimy zbędną tkankę tłuszczową.
    2 punkty
  3. Diamond Labs ECA 30 Plus - to legendarny spalacz tłuszczu oparty o najskuteczniejsze składniki stosowane w suplementacji działające w sposób synergiczny. Jest to spalacz o naukowo potwierdzonym działaniu, maksymalizujący efekt spalania uporczywego tłuszczu w możliwie najkrótszym czasie. Najbardziej skuteczny spalacz tłuszczu na rynku - nie jest to slogan Doskonałe działanie termogeniczne i pobudzające Dodaje potężnej dawki energii na długie godziny Poprawia wytrzymałość treningową Skutecznie tłumi nadmierne łaknienie Efektywnie spala tłuszcz przy jednoczesnej ochronie tkanki mięśniowej Nasila szczególnie spalanie uporczywego tłuszczu z brzucha i bioder Diamond Labs ECA 30 Plus dzięki swojej kompozycji gwarantuje 100% wchłanialności, a przy tym zapewnia skuteczny efekt spalania tłuszczu. Unikalny skład sprawia, iż mechanizm termogeniczny jest bardzo dobrze odczuwalny. Jednym z wielkich minusów odchudzania jest fakt że możemy oczekiwać co najmniej małych strat w masie mięśniowej. Samo tracenie wagi jest bardzo proste w porównaniu do tracenia wagi przy jednoczesnym zachowywaniu mięśni. ECA 30+ wspomaga spalanie tłuszczu oraz pomaga chronić beztłuszczową masę ciała. Zostało to potwierdzone w badaniach z pomiarami poziomu tkanki tłuszczowej. Diamond Labs ECA jest potężnym środkiem, którego nie można już nazwać zwykłym spalaczem tłuszczu. Wszystkie składniki zawarte w Diamond Labs ECA 30 Plus mają na celu wspieranie procesu szybkiego i trwałego zrzucenia zbędnych kilogramów - podnoszą termogenezę, "podkręcają" metabolizm, przyśpieszają i usprawniają procesy metaboliczne tłuszczów, wykorzystanie węglowodanów i pobudzenie energii. Zmniejszają także apetyt oraz usuwają nadmiar wody z organizmu. Kwas salicylowy bezpośrednio zwiększa aktywność enzymu AMPK (kinazy aktywowanej 5'AMP), który prowadzi m.in. do oksydacji kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach, wychwytu glukozy i wydzielania insuliny. Kwas salicylowy aktywuje enzym, który działa jak energetyk. Kofeina to nie wątpliwie najlepiej poznana, najpowszechniej stosowana substancja stymulująca na całym świecie. Można ją spotkać pod przeróżnymi postaciami od naturalnych jak kawa czy guarana do syntetycznych występujących w napojach energetycznych i suplementach. Jej skuteczność i bezpieczeństwo za razem sprawia, że może ona być z powodzeniem stosowana przez niemal wszystkie zdrowe, dorosłe osoby w celu zwiększenia mobilizacji organizmu do większego wysiłku umysłowego czy fizycznego. Kofeina sama w sobie nie posiada działania termogennego, ale współgrając z EPH doskonale uzupełnia jej działanie. Powoduje ona stymulowanie układu nerwowego. Objawia się to w pobudzeniu, zmniejszeniu uczucia zmęczenia, podniesieniu się poziomu energii. Zwiększa wydolność treningową umożliwiając przeprowadzanie treningów o dłuższym czasie trwania. Ponadto skraca czas reakcji, przez co czujemy orzeźwienie, zwiększone zdolności pracy umysłowej, zapamiętywania, nauki. Doskonale niweluje senność i uczucie znużenia, braku energii. Kofeina mobilizuje zapasy energii. Działa lipotropowo, zwiększając biodostępność tłuszczów zapasowych - podnosi ich stężenie we krwi.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...