Artur112 Posted October 18 Share Posted October 18 Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy jeżeli podczas cardio przekraczam tętno maksymalne, to także spalamm kalorie? Chodzi o to, że już przy cardio na biezni- jest to szybki chód 6km/h przy wznosie 4% moje tetno tutaj wynosi 140-145 i przekracza tetno maksymalne. Może z powodu dużej nadwagi. Jednak taki trening nizbyt mnie męczy. Czy najlepiej do spalania tluszczu utrzymywać tetno maksymalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schnaider Posted October 18 Share Posted October 18 Nie tylko spalasz, ale spalasz ich więcej. Tutaj masz artykuł z naszego forum. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur112 Posted October 18 Author Share Posted October 18 Dziękuję za artykuł. Mam jednak nadciśnienie i narazie pozostanę przy cardio. Lepszy rydz niż nic. Wracając do mojego pytania czy utrzymywać cardio na poziomie tętna maksymalnego do spalania tkanki tluszczowej czy trochę podwyższyć tą poprzeczkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Schnaider Posted October 20 Share Posted October 20 Nie ma czegoś takiego jak Cardio na poziomie tętna maksymalnego, bo to z definicji wysiłek anaerobowy (beztlenowy). Cardio to wysiłek aerobowy (tlenowy) w zakresie 70-80% tętna maksymalnego i trwający dość długo (przynajmniej powyżej 30 min, a najlepiej 1h) Najprostsze sprawdzenie czy biegniesz w zakresie wysiłku tlenowego, to bieg bez tzw. zadyszki albo umiejętność normalnego mówienia podczas wykonywania czynności. Jeśli przy wysiłku musisz łapać powietrze masz organizm przestawiony na wysiłek beztlenowy. W przypadku nadciśnienia i wspomnianej dużej nadwagi starałbym się trzymać do 80% tętna maksymalnego. W aplikacjach zakres tętna aerobowego (tlenowego) to najczęściej 125-145 uderzeń serca na minutę, anaerobowego (beztlenowego) 145-160 uderzeń/minuta, a maksymalne (tzw. VO2) 160-180 uderzeń/minuta. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekomendowana wypowiedź