szpaleta Napisano 2 Marca Napisano 2 Marca Jerzy Górski (ur. 4 grudnia 1954 w Legnicy) – polski triathlonista, mistrz świata w podwójnym Ironmanie Tego wyjątkowego człowieka poznałem dopiero dzisiaj, po obejrzeniu filmu z 2017 roku pt. “Najlepszy” który przedstawia Historię jego życia. Człowiek który był na skraju życia i śmierci, który odnalazł cel, który dokonał niesamowitych rzeczy. Człowiek który podobnie jak ja ponad dekadę zmagał się z nałogami. Walka którą trzeba przebyć ze samym sobą jest największym wyzwaniem Jerzy Górski pokazał że można wyjść z każdego “gówna” w które się weszło. Dwa lata w monarze pod okiem Marka Kotańskiego zapewne były największym wyzwaniem, większym niż wygranie podwójnego ironmena. Film bardzo mnie poruszył bo momentami widziałem tam siebie, czasy jego młodości chwile w których wydawałoby się że dobrze się bawi szybko przerodziły się w ból i cierpienie. Cytat “Nie jestem żadnym bohaterem ani mistrzem. Ja po prostu jestem Jurek Górski, który miał w swojej głowie to, co miał i zrobił to, co zrobił, bo bardzo chciał. Chciał wykrzyczeć światu, że jest innym człowiekiem” - Jerzy Górski Bardzo dobrze rozumiem jego słowa gdyż osoba która przeżyła coś takiego społecznie jest wykluczona, nie jest łatwo zmienić swoje życie a jeszcze gorzej jest nosić na barkach swoją przeszłość. 7 lat po tym gdy znalazł się na leczeniu 3 września 1990 r. Przepłynął 7,6 kilometra i pokonał 360 kilometrów na rowerze oraz 84 kilometry biegu z czasem: 24 godzin 47 minut i 46 sekund. Gdzie zajął 1 miejsce Daje to nadzieję i pokazuje że człowiek jest zdolny pokonać wszystko. https://www.filmweb.pl/film/Najlepszy-2017-772700 Cytuj
SportowyTypżycia Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca Super inspiracja. Tym bardziej że jak zaczynał to miał 36 lat 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź