Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Witam. Jestem 7 tydzien na cyklu enan 250mg co 6-7 dni teraz 3 tydzien lece juz 375mg co 5 dni i na tym zostaje, dodam że to mój pierwszy cykl, mam zamiar lecieć 16 tygodni. Poleciłby mi ktoś jak powinien wyglądać prawidłowy odblok żeby maksymalnie zminimalizować spadki? I tez mam pytanie czy spadki będą jakoś mega odczuwalne.

Wiek 23

Waga 95

Wzrost 184

Odpisano ponad rok temu

Wydaje mi się że taki odblok do dosyć poważna kwestia i raczej nie sugerował bym się opiniami na forum. Typowy odblok składa się z leków pobudzających produkcję testosteronu i tutaj bym nie powierzył swojego zdrowia "doradcom" :D

• 1 rok później...
Napisano

Cześć!

Przede wszystkim gratuluję podjęcia decyzji o zaplanowaniu prawidłowego odbloku (PCT - Post Cycle Therapy). To bardzo ważny krok, aby minimalizować spadki i zadbać o zdrowie hormonalne po cyklu.

Odblok (PCT)

Standardowy protokół odbloku po cyklu testosteronowym obejmuje kilka kroków:

1. HCG (gonadotropina kosmówkowa):

• Stosuje się ją jeszcze w trakcie cyklu lub tuż przed PCT, aby pomóc przywrócić funkcję jąder. HCG w dawce 500-1000 IU co 3 dni przez 2-3 tygodnie przed rozpoczęciem właściwego PCT może pomóc w pobudzeniu naturalnej produkcji testosteronu.
  2. SERMs (np. Clomid, Nolvadex):

• To podstawa odbloku, ponieważ SERMs stymulują przysadkę do produkcji LH (hormon luteinizujący), co z kolei pobudza produkcję naturalnego testosteronu.
    • Clomid: Zwykle stosuje się w dawkach 50 mg dziennie przez 4 tygodnie.
    • Nolvadex (Tamoxifen): Zaczyna się od 40 mg dziennie przez pierwsze 2 tygodnie, a następnie 20 mg dziennie przez kolejne 2 tygodnie.

Te leki działają synergicznie, więc niektórzy stosują oba jednocześnie.

3. Czas rozpoczęcia PCT:

• Pamiętaj, że czas rozpoczęcia odbloku zależy od długości działania estrów testosteronu. W przypadku enantanu powinieneś odczekać około 10-14 dni po ostatnim zastrzyku, zanim zaczniesz PCT.

Minimalizacja spadków:

• Trening i dieta: Po zakończeniu cyklu i w trakcie PCT kluczowe będzie utrzymanie intensywności treningów, ale jednocześnie odpowiednia regeneracja. Jeśli nie zadbasz o to, możesz odczuć większe spadki.
  • Suplementacja: Suplementy wspierające regenerację osi HPTA, jak ashwagandha, kwasy omega-3, cynk i witamina D mogą pomóc. Warto także zadbać o odpowiednią ilość białka i kalorii, by podtrzymać masę mięśniową.
  • Spadki: Spadki są naturalnym procesem, ale jeśli dobrze przeprowadzisz odblok, zadbasz o dietę, trening i regenerację, to można je znacznie zminimalizować. W pierwszych tygodniach po cyklu mogą być bardziej odczuwalne, ale odpowiednie PCT pozwoli Ci na łagodniejsze przejście.

Pamiętaj też, żeby regularnie monitorować swoje zdrowie (badania hormonalne: testosteron, LH, FSH, estradiol) i dostosowywać PCT w zależności od wyników.

Jeśli masz wątpliwości, warto też skonsultować się ze specjalistą, np. endokrynologiem, aby upewnić się, że odblok będzie dobrze dopasowany do Twoich indywidualnych potrzeb.

Powodzenia!