Skocz do zawartości

Szybki poradnik dla osób zaczynających na siłowni.

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Zasady:

1. Zwiększ spożycie białka, dla uproszczenia 2 gramy na kg masy ciała-Białko jest kluczowe dla budowy mięśni i regeneracji tkanek. Spożywaj źródła białka takie jak kurczak, indyk, ryby, jajka, tofu, fasola, groch, soczewica, itp.
2. Pij dużo wody-Woda jest kluczowa dla utrzymania nawodnienia i dobrego zdrowia. Możesz przyjąć 30 ml na kg masy ciała, łatwo określić poziom nawodnienia po moczu, który powinien być lekko żółty i przezroczysty.
3. Chcesz schudnąć stwórz deficyt kaloryczny. Chcesz przytyć stwórz nadwyżkę kaloryczną. Masz tylko dwie dźwignie ruch i kalorie.
4. Unikaj alkohol. Alkohol niszczy wszystko i zaburza praktycznie wszystkie procesy w Twoim organizmie.
5. Trenuj regularnie, nie rób dłuższych przerw niż 2 tygodnie, bo przez to cofasz się do momentu wyjścia.
6. Motywacja to mit, po 2 tygodniach zostanie przetestowana Twoja dyscyplina.
7. Nie nastawiaj się na to, że w perspektywie kilku miesięcy Twoje ciało jakoś mocno się zmieni. Nastaw się na lata, a zmienisz swoją sylwetkę o 180 stopni.
8. Jeżeli chcesz mieć maksymalne efekty i nauczyć się jak to wszystko funkcjonuje pomyśl o współpracy z doświadczonym trenerem i zadawaj mu dużo pytań

Odpisano ponad rok temu

Dodałbym jeszcze jeden kluczowy element, jakim jest "wiara w siebie". Od samego początku jestem przekonany, że zdołam osiągnąć swój cel. Skąd ta pewność? Widziałem wiele przemian i dostrzegłem pewne względne, które stanowią fundament do sukcesu. Są to między innymi dyscyplina, sumienność, systematyczność. Każdy, kto odniósł sukces, był na tym etapie, i gdyby nie wierzył w siebie, raczej by nie doszedł do momentu, gdzie może przyznać, że osiągnął swój cel. I dlatego uważam, że jeśli komuś się powiodło, to dlaczego mi ma się nie udać. 💪

Nie ma rzeczy niemożliwych dla tych, którzy wierzą w siebie

• Popieram 1