Elmo Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Fast food- czyli dosłownie "szybkie żarcie" jest bardzo popularnym ostatnimi czasy sposobem dostarczania składników pokarmowych. Co raz to szybszy tryb życia sprawia, że jest to co raz to częściej wybierana forma diety w ciągu tygodnia. Aby móc zapewnić dostarczenie pokarmu wystarczająco szybko, "restauracje" zmuszone są do korzystania z technologii szybkiego przyrządzania potraw, co niestety stoi w sprzeczności ze zdrowym odżywianiem. Dotyczy to oczywiście braku wartościowych dla naszego organizmu składników pokarmowych. Powszechnie stosowana technologia mikrofalowa powoduje zmianę na poziomie komórkowym podgrzewanych posiłków, zastosowanie mikrofali (promieniowania elektromagnetycznego) oraz wysoka temperatura eliminuje większość witamin rozpuszczalnych w wodzie, natomiast konserwanty sprawiają, że nasz organizm aby je zmetabolizować musi wykonać ogromny wysiłek. Spożywanie fast foodów sprawia, ze dostarczamy naszemu organizmowi bardzo dużą ilość kalorii przy bardzo małej ilości składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety również sałatki wprowadzane przez restauracje szybkiej obsługi niewiele lepiej wypadają. Ich pochodzenie - produkcja przemysłowa - sprawia, że w rzeczywistości zawierają znacznie mniej witamin niż świeże odpowiedniki jakie możemy otrzymać w zwykłym warzywniaku. Produkcja przemysłowa to także mnóstwo szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków, których konsekwencje ujawniają się z czasem osłabiając funkcjonowanie organów naszego ciała. Cytuj
fistora80 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Ja sięgam po fast foody, wyłącznie w domu, nauczyłam się je robić sama. Np. hamburger z kotletem z ryby. Wymaga to odrobiny czasu, ale warto, smak niesamowity. Cytuj
pawel83 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu A mi się tak jakoś temat skojarzył z pieczonymi ziemniaczkami, które ostatnio przygotowałem do mięsa.... Niebo w gębie!!!Na pewno raz na jakiś czas można sobie pozwolić na tego typu rozpustę. Cytuj
sosenka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Ja staram się unikać fast foodów jem ich bardzo mało a jak już zjem to przyrządzone prze ze mnie. Wolę wiedzieć co jem:) Cytuj
Rekomendowana wypowiedź