Pitbull85 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu SIŁA W POLSKICH OWOCACH! Jesienią w naszej diecie powinny dominować jabłka, gruszki i śliwki. Chyba wszyscy znamy te smaczne owoce, są dostępne przez cały rok, jednak w sezonie jesiennym, kiedy w sadach odbywają się zbiory, możemy je mieć niemal prosto z drzewa. Wtedy też mają ten niepowtarzalny zapach i smak, ale niestety, obecnie są to owoce chyba trochę niedoceniane. Robiąc zakupy w warzywniaku, rzadko kiedy pamiętamy, że śliwki, jabłka czy gruszki są doskonałym źródłem węglowodanów prostych, czyli natychmiastowej energii do treningu. To również bezcenne źródło naturalnych witamin, minerałów oraz antyoksydantów, a więc substancji potrzebnych każdemu człowiekowi, a w szczególności sportowcom. Z moich obserwacji wynika, że warto mówić o zaletach naszych polskich owoców, być może sportowcy o nich nie pamiętają i dlatego produkty te nie cieszą się powodzeniem w codziennej diecie. Powinniśmy je spożywać przez cały rok, a szczególnie o tej porze raku, kiedy są świeże i w przystępnej cenie. Mam nadzieję, że po lekturze tego artykułu jeszcze dziś zaopatrzycie swoją spiżarkę wjabłka, gruszki czy śliwki. Cieszcie się ich odżywczymi składnikami, wspaniałym aromatem i najlepszym smakiem. Jabłka Osoby, które jedzą przynajmniej dwa jabłka dziennie, są zdrowsze, żyją dłużej i wyglądają młodziej. Jabłka są bogate w antyoksydanty zwalczające w naszym organizmie reaktywne związki powodujące poważne uszkodzenia komórek. Obciążony wysiłkiem organizm sportowca potrzebuje odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy, by skuteczniej bronić się przed aktywnością wolnych rodników. Jabłka są też bogatym źródłem witamin z grupy B oraz zawierają znaczne ilości witamin A, C, E l minerałów takich jak na przykład fosfor, wapń, potas, magnez, krzem czy cynk. Co więcej, zawarte w jabłkach węglowodany powoli i bezpiecznie zwiększają stężenie glukozy we krwi, utrzymując je na stałym poziomie przez dłuższy czas. Jedząc jabłka, nie tylko wspieramy organizm w utrzymaniu właściwego poziomu antyoksydantów i zapobiegamy powstawaniu niedoborów minerałów, ale też dbamy o właściwy poziom cholesterolu. Kardiolodzy zalecają spożywanie jednego, dwóch jabłek dziennie, bo dzięki temu zapobiegamy powstawaniu zakrzepów krwi i chronimy serce przed rozwojem wielu różnych schorzeń. Ponadto udowodniono też, że jabłka w diecie mają związek z obniżeniem ryzyka chorób nowotworowych, cukrzycy i udaru mózgu. Spożywanie jabłek niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych, a do tego nie są to owoce kaloryczne, 100 g jabłka zawiera około 38 kalorii. Są idealne dla tych, którzy zaczynają się odchudzać, mogą być świetną, zdrową przekąską. Wielkim zwolennikiem jabłek w kulturystycznej diecie jest Evan Centopani, który przy każdej okazji przypomina o zaletach spożywania tych owoców. Włączenie jabłek do diety już teraz, kiedy rozpoczyna się sezon grypowy, może się okazać szczególnie dobrym pomysłem, ponieważ jabłka zawierają wiele substancji wspomagających system odpornościowy, między innymi cynk zaangażowany w produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych między innymi za walkę z bakteriami w naszym organizmie. Gruszki Gruszki zawierają zdecydowanie mniej witamin i składników mineralnych niż jabłka, ale jako jeden z niewielu owoców mają duże ilości jodu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy-narządu bardzo istotnego dla prawidłowej przemiany materii. Zaburzone funkcje tarczycy mogą być przyczyną nadwagi i otyłości, szczególnie u kobiet. W porównaniu z jabłkami, gruszki zawierają więcej węglowodanów prostych i w związku z tym są też bardziej kaloryczne. Swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięczają olejkom eterycznym. Od dawna są wykorzystywane do obniżania gorączki oraz w leczeniu dolegliwości trawiennych - dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pery-staltykę jelit i pobudzają trawienie. Mają też działanie moczopędne (zawierają potas i arbutynę). Nie każdy z nas wie, że gruszki regulują czynność gruczołów dokrewnych, czyli między innymi trzustki wydzielającej silny hormon anaboliczny insulinę, co zapewne jest informacją niezwykle ważną dla każdego kulturysty. Ponadto gruszki normalizują ciśnienie i mają korzystny wpływ na system nerwowy - działają uspokajająco oraz wzmacniająco na cały organizm. Śliwki Kolejnym odżywczym polskim owocem są śliwki. Znane są głównie z wysokiej zawartości pektyn, czyli specjalnego rodzaju błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego. Z tego też powodu często wykorzystuje się je podczas problemów z zaparciami. Jak większość owoców, zawierają witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. To jednak jeszcze nie koniec listy korzyści wynikających ze spożywania śliwek- silne działanie antyoksydacyjne wykazują zawarte w nich polifenole, które działają przeciwnowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo. Kupując śliwki, należy zwrócić uwagę na ich odmianę. Jest ich kiika tysięcy, różnią się nie tylko kolorem i wielkością, ale przede wszystkim kalorycznością. Należy też pamiętać, że suszone śliwki zawierają nawet cztery razy więcej kalorii niż w postaci surowej. Jabłka, gruszki i śliwki spożywa się najczęściej na surowo i można się nimi raczyć przez cały rok, ponieważ we właściwych warunkach otoczenia dobrze się przechowują w stanie surowym (zwłaszcza jabłka). Można je także wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych potraw jak sałatki i zupy owocowe czy zdrowe, odżywcze i smaczne wypieki. Z owoców tych powstają znakomite przetwory typu dżemy, kompoty, susze, wina i soki pitne. Ze względu na właściwości prozdrowotne i szereg możliwości przetwórstwa, jabłka, śliwki i gruszki warto stosować w codziennej diecie przez cały rok. Na zdrowie! źródło: Muscular Development Cytuj
Meari Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu A pomarańcze? Nie widzę tego w tym poście, a przecież jest niezbędne w diecie. Mam nadzieję, że wpleciesz je do swojego jadłospisu Pozdrawiam! Cytuj
cyklon04 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Przyspieszają trawienie i mają w składzie ciekawe związki lipotropowe, więc w umiarkowanych ilościach bardzo dobre. Cytuj
Suough Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Ja zajadałem się grejfrutami podczas odchudzania i nie odczułem jakiegoś negatywnego skutku Cytuj
Zielonka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Nie wiem jak można dbać o siebie i trenować, a równocześnie unikać owoców. Zwłaszcza że np. jabłka nie są drogie, a przy takiej ilości odmian, jakie są dostępne, można znaleźć najsmaczniejszą dla siebie. Owoce to najlepsza przekąska w ciągu dnia. Cytuj
Kinen Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Owoce to raczej taka podstawa przy zdrowym trybie życia. Dostarczają teoretycznie najwięcej witamin w naturalny sposób i oczywiście są smaczne. Cytuj
Mariono Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu ja mam postanowienie, ze w tym roku bede jadl kazdego dnia jakies owoce. Codziennie jem jablka, banany, a jezeli chodzi o owoce dostepne sezonowo to kupuje takie suszone lub liofilizowane i dodaje do musli. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.