Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

SIŁA W POLSKICH OWOCACH!

 

Jesienią w naszej diecie powinny dominować jabłka, gruszki i śliwki. Chyba wszyscy znamy te smaczne owoce, są dostępne przez cały rok, jednak w sezonie jesiennym, kiedy w sadach odbywają się zbiory, możemy je mieć niemal prosto z drzewa. Wtedy też mają ten niepowtarzalny zapach i smak, ale niestety, obecnie są to owoce chyba trochę niedoceniane. Robiąc zakupy w warzyw­niaku, rzadko kiedy pamiętamy, że śliwki, jabłka czy gruszki są dosko­nałym źródłem węglowodanów prostych, czyli natychmiastowej energii do treningu. To również bezcenne źródło naturalnych witamin, minerałów oraz antyoksydantów, a więc substancji potrzebnych każ­demu człowiekowi, a w szczególności sportowcom.

Z moich obserwacji wynika, że warto mówić o zaletach naszych polskich owoców, być może sportowcy o nich nie pamiętają i dlatego produkty te nie cieszą się powodzeniem w codziennej diecie. Powin­niśmy je spożywać przez cały rok, a szczególnie o tej porze raku, kiedy są świeże i w przystępnej cenie. Mam nadzieję, że po lekturze tego artykułu jeszcze dziś zaopatrzycie swoją spiżarkę wjabłka, gruszki czy śliwki. Cieszcie się ich odżywczymi składnikami, wspania­łym aromatem i najlepszym smakiem.

 

e069a9226c09cb54gen.jpg

 

Jabłka

Osoby, które jedzą przynajmniej dwa jabłka dziennie, są zdrowsze, żyją dłużej i wyglądają młodziej. Jabłka są bogate w antyoksydanty zwalczające w naszym organizmie reaktywne związki powodujące poważne uszkodzenia komórek. Obciążony wysiłkiem organizm sportowca potrzebuje odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy, by sku­teczniej bronić się przed aktywnością wolnych rodników. Jabłka są też bogatym źródłem witamin z grupy B oraz zawierają znaczne ilości witamin A, C, E l minerałów takich jak na przykład fosfor, wapń, potas, magnez, krzem czy cynk. Co więcej, zawarte w jabłkach węglo­wodany powoli i bezpiecznie zwiększają stężenie glukozy we krwi, utrzymując je na stałym poziomie przez dłuższy czas.

Jedząc jabłka, nie tylko wspieramy organizm w utrzymaniu właści­wego poziomu antyoksydantów i zapobiegamy powstawaniu niedo­borów minerałów, ale też dbamy o właściwy poziom cholesterolu. Kardiolodzy zalecają spożywanie jednego, dwóch jabłek dziennie, bo dzięki temu zapobiegamy powstawaniu zakrzepów krwi i chronimy serce przed rozwojem wielu różnych schorzeń. Ponadto udowodniono też, że jabłka w diecie mają związek z obniżeniem ryzyka chorób nowotworowych, cukrzycy i udaru mózgu. Spożywanie jabłek niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych, a do tego nie są to owoce kaloryczne, 100 g jabłka zawiera około 38 kalorii. Są idealne dla tych, którzy zaczynają się odchudzać, mogą być świetną, zdrową przekąską.

 

Wielkim zwolennikiem jabłek w kulturystycznej diecie jest Evan Centopani, który przy każdej okazji przypomina o zaletach spo­żywania tych owoców. Włączenie jabłek do diety już teraz, kiedy rozpoczyna się sezon grypowy, może się okazać szczególnie dobrym pomysłem, ponieważ jabłka zawierają wiele substancji wspomaga­jących system odpornościowy, między innymi cynk zaangażowany w produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych między innymi za walkę z bakteriami w naszym organizmie.

 

Gruszki

Gruszki zawierają zdecydowanie mniej witamin i składników mine­ralnych niż jabłka, ale jako jeden z niewielu owoców mają duże ilości jodu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy-narządu bardzo istotnego dla prawidłowej przemiany materii. Zabu­rzone funkcje tarczycy mogą być przyczyną nadwagi i otyłości, szcze­gólnie u kobiet.

W porównaniu z jabłkami, gruszki zawierają więcej węglowodanów prostych i w związku z tym są też bardziej kaloryczne. Swój charakte­rystyczny smak i aromat zawdzięczają olejkom eterycznym. Od dawna są wykorzystywane do obniżania gorączki oraz w leczeniu dolegliwo­ści trawiennych - dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pery-staltykę jelit i pobudzają trawienie. Mają też działanie moczopędne (zawierają potas i arbutynę). Nie każdy z nas wie, że gruszki regulują czynność gruczołów dokrewnych, czyli między innymi trzustki wydzie­lającej silny hormon anaboliczny insulinę, co zapewne jest informacją niezwykle ważną dla każdego kulturysty. Ponadto gruszki normalizują ciśnienie i mają korzystny wpływ na system nerwowy - działają uspo­kajająco oraz wzmacniająco na cały organizm.

 

Śliwki

Kolejnym odżywczym polskim owocem są śliwki. Znane są głównie z wysokiej zawartości pektyn, czyli specjalnego rodzaju błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego. Z tego też powodu często wykorzystuje się je podczas problemów z zaparciami. Jak większość owoców, zawierają witaminy C, A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo. To jednak jeszcze nie koniec listy korzyści wynikających ze spożywania śliwek- silne działanie antyoksydacyjne wykazują zawarte w nich polifenole, które działają przeciwnowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo.

Kupując śliwki, należy zwrócić uwagę na ich odmianę. Jest ich kiika tysięcy, różnią się nie tylko kolorem i wielkością, ale przede wszyst­kim kalorycznością. Należy też pamiętać, że suszone śliwki zawierają nawet cztery razy więcej kalorii niż w postaci surowej.

Jabłka, gruszki i śliwki spożywa się najczęściej na surowo i można się nimi raczyć przez cały rok, ponieważ we właściwych warunkach otoczenia dobrze się przechowują w stanie surowym (zwłaszcza jabłka). Można je także wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych potraw jak sałatki i zupy owocowe czy zdrowe, odżywcze i smaczne wypieki. Z owoców tych powstają znakomite przetwory typu dżemy, kompoty, susze, wina i soki pitne. Ze względu na właściwości prozdrowotne i szereg możliwości przetwórstwa, jabłka, śliwki i gruszki warto stoso­wać w codziennej diecie przez cały rok. Na zdrowie!

 

źródło: Muscular Development

  • 11 miesięcy temu...
Odpisano ponad rok temu

A pomarańcze? Nie widzę tego w tym poście, a przecież jest niezbędne w diecie.

Mam nadzieję, że wpleciesz je do swojego jadłospisu :)

Pozdrawiam! 

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Odpisano ponad rok temu

Nie wiem jak można dbać o siebie i trenować, a równocześnie unikać owoców. Zwłaszcza że np. jabłka nie są drogie, a przy takiej ilości odmian, jakie są dostępne, można znaleźć najsmaczniejszą dla siebie. Owoce to najlepsza przekąska w ciągu dnia.

  • 2 miesiące temu...
Odpisano ponad rok temu

Owoce to raczej taka podstawa przy zdrowym trybie życia. Dostarczają teoretycznie najwięcej witamin w naturalny sposób i oczywiście są smaczne.

  • 8 miesięcy temu...
Odpisano ponad rok temu

ja mam postanowienie, ze w tym roku bede jadl kazdego dnia jakies owoce. Codziennie jem jablka, banany, a jezeli chodzi o owoce dostepne sezonowo to kupuje takie suszone lub liofilizowane i dodaje do musli.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...