e-lite Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Temat diety , którą należy stosować w czasie treningu na masę jest poruszany w prawie każdym czasopiśmie i książce zajmującej się kulturystyką. Każdy kto chce zrobić masę mięśniową powinien ich jak najwięcej przeczytać. W tym rozdziale tylko kilka uwag dotyczących odżywiania. Nikt nie zrobi rewelacyjnej masy mięśniowej bez właściwej diety , stosując nawet bardzo duże ilości anabolików. Po pierwsze ważna jest dieta niskotłuszczowa i bez dużej ilości niepotrzebnie przyjmowanych węglowodanów prostych o wysokim indeksie glikemicznym tzn. łatwo zamienialnych w tłuszcz. Nie zwracając uwagi na to co jemy i kiedy jemy osiągniemy obok przyrostu masy mięśniowej równie duży przyrost tłuszczu, którego później będzie się nam trudno pozbyć. Należy przyjmować posiłki często i w miarę możliwości regularnie, ilość dostarczanych z pożywieniem kalorii powinna być większa niż zwykle i dostosowana do wagi ciała, którą posiadamy , a także do wydatku energetycznego , jaki w danym dniu planujemy. Najważniejszym składnikiem pożywienia, który zapewni kulturyście dodatni bilans azotowy są białka i aminokwasy. Dieta człowieka wykonującego pracę o przeciętnym wydatku energetycznym powinna zawierać od 0,8-1 g białka na każdy kilogram masy ciała. Dieta robiącego masę mięśniową kulturysty przeciętnie 2-2,5 g białka na każdy kilogram masy ciała. Węglowodany tak jak w przypadku innych diet kulturystycznych powinny w przeważającej ilości być węglowodanami złożonymi, unikniemy w ten sposób odkładania tłuszczu. I na koniec jeszcze jedna uwaga , powinniśmy pamiętać o dostarczaniu organizmowi większych ilości soli mineralnych i witamin. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.