Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Czego najlepiej używać do słodzenia na diecie LCHF (powoli przymierzam się do keto) na codzień staram się całkowicie zrezygnować ze słodzenia ale jeśli już przyjdzie mi ochota na słodkie to co mieć w kuchni stewie erytrytol czy cukier trzcinowy, a może najzwyklejszy w świecie miód? Przeczytałam kilka artykułów informacje są skrajnie różne w jednych słodziki wychwalane pod niebiosa w innych przedstawiane jako najgorsze zło 

Odpisano ponad rok temu

Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek na temat szkodliwości słodzików, która jest stosunkowo niska jeśli są stosowane w normalnych ilościach.

Z punktu widzenia szeroko pojętego zdrowia najlepiej wypada stevia, natomiast patrząc ze strony sylwetkowej, te które posiadają największy indeks słodkości.

  • Lubię to 1
  • 5 miesięcy temu...
Odpisano ponad rok temu

Kwestia jak dużo zamierzasz słodzić i czy ma tu znacznie ig (cukrzyca albo dieta IF), bo płaska łyżeczka czy to cukru, czy syropu z agawy dziennie krzywdy Ci nie wyrządzi. Od białego cukru, lepszy nierafinowany trzcinowy, albo bio syrop z agawy lub klonowy, bądź miód (jeśli nie masz choroby wrzodowej lub zaawansowanego refluksu). Ze słodzików to stevia. Osobiście polecam też ksylitol. Ma dobre parametry dietetyczne, a smakiem niewiele się różni od cukru. 

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...