Martyna12 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Czego najlepiej używać do słodzenia na diecie LCHF (powoli przymierzam się do keto) na codzień staram się całkowicie zrezygnować ze słodzenia ale jeśli już przyjdzie mi ochota na słodkie to co mieć w kuchni stewie erytrytol czy cukier trzcinowy, a może najzwyklejszy w świecie miód? Przeczytałam kilka artykułów informacje są skrajnie różne w jednych słodziki wychwalane pod niebiosa w innych przedstawiane jako najgorsze zło Cytuj
Kazam Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek na temat szkodliwości słodzików, która jest stosunkowo niska jeśli są stosowane w normalnych ilościach. Z punktu widzenia szeroko pojętego zdrowia najlepiej wypada stevia, natomiast patrząc ze strony sylwetkowej, te które posiadają największy indeks słodkości. 1 Cytuj
BulkHulk Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Kwestia jak dużo zamierzasz słodzić i czy ma tu znacznie ig (cukrzyca albo dieta IF), bo płaska łyżeczka czy to cukru, czy syropu z agawy dziennie krzywdy Ci nie wyrządzi. Od białego cukru, lepszy nierafinowany trzcinowy, albo bio syrop z agawy lub klonowy, bądź miód (jeśli nie masz choroby wrzodowej lub zaawansowanego refluksu). Ze słodzików to stevia. Osobiście polecam też ksylitol. Ma dobre parametry dietetyczne, a smakiem niewiele się różni od cukru. Cytuj
dzieciol21 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Ksylitol również uważam za najbardziej optymalny (smak/zdrowie/cena) słodzik. Cytuj
AnnaMikowska Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Uważajcie na różne słodziki. Większość z nich nie jest zdrowa... Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.