SAŁATKA CESARSKA
Składniki na 2 porcje:
2 piersi kurczaka bez skóry i kości
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
1 serce sałaty rzymskiej
10 pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
2 kromki ciabatty o grubości ok 1,5cm (po 15g każda)
sól morska w płatkach
świeżo zmielony czarny pieprz
Dressing
2 fileciki anchois w oliwie, odcedzone i grubo posiekane
1 ząbek czosnku, grubo poksiekany
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka soku z cytryny
15g parmezanu, drobno startego
2 1/2 łyżki zimnej wody
Aby przygotować dressing, włóż fileciki anchois i czosnek do moździerza i utrzyj na pastę. Dodaj majonez, sok z cytryny, parmezan oraz wodę i dobrze wymieszaj całość uzyskując lejący dressing.
Włóż pierś kurczaka pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej i rozbij ją wałkiem do ciasta na grubość około 1 cm. W ten sam sposób rozbij drugą pierś, a potem dopraw je z obu stron odrobiną soli i dużą ilością czarnego pieprzu.
Używając pędzelka do ciasta, posmaruj olejem dno dużej nieprzywierającej patelni. Postaw patelnię na średnim ogniu, połóż na niej piersi z kurczaka i smaż przez 2 minuty. Przewróć mięso i smaż przez kolejne 2-3 minuty, aż ładnie się przyrumieni z wierzchu i usmaży w środku. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw na niej kurczaka, żeby odpoczął.
Podczas smażenia kurczaka przygotuj sałatkę. Rozdziel liście sałaty, umyj je i dobrze osusz. Porwij większe liście, ułóż wszystkie w dużej salaterce i posyp pomidorkami. Opiecz w tosterze kromki ciabatty i porwij je na kawałki wielkości kęsa.
Przełóż usmażone piersi na deskę i pokrój w grube paski. Posyp nimi sałatę z pomidorkami, dorzuć kawałki ciabatty i lekko przemieszaj całość. Polej sałatkę połową dressingu i podawaj z kurczakiem, póki jest gorący.
Jest to fantastyczne danie, niskokaloryczne, które zaspokoi Twój głód i poruszy kubki smakowe!