Malina jest jednym z owoców, które od dawnych czasów była stosowana w lecznictwie. Właściwie w dalszym ciągu jest stosowana i ceniona zarówno przez zielarzy, dietetyków, jak i w przypadku domowego "leczenia". Swe pozytywne właściwości lecznicze maliny zawdzięczają swoim składnikom, a konkretniej kwasom organicznym, takim. jak: kwas salicylowy, cytrynowy oraz jabłkowy. Te kwasy sprawiają, że malinę określić można mianem naturalnej aspiryny. Poprzez zwiększenie aktywności gruczołów potowych powodują obniżenie temperatury ciała w przypadku infekcji bakteryjnych bądź wirusowych. Działają przeciwgorączkowo, napotnie oraz przeciwzapalnie.
Działanie i moc ketonów malinowych
Jednak prawdziwa moc maliny skryta jest głębiej, bowiem keton malinowy przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Ich oddziaływanie na spalanie tkanki tłuszczowej potwierdzono w badaniach w 2005 roku przez C. Morimoto i wspólników. Rezultaty ukazały, iż stosowanie ketonów malonowych zaczyna przynosić rezultaty po około 2 tygodniach stosowania, a spadek masy ciała był równy spadkowi trzewiowej tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że masa mięśniowa nie uległa zmianie. Oczywiście im dłuższy okres stosowania, tym lepsze rezultaty. Dodatkowo suplementacja ketonem malinowym doprowadziła do znaczącego obniżenia całkowitego poziomu trójgliceroli w wątrobie, przywróciła hepatocytom normalny rozmiar i zmniejszyła liczbę kropelek tłuszczu w nich zawartych.
Niestety w jaki sposób ketony malinowe oddziałują na tkankę tłuszczową dokładnie nie wiadomo, a mechanizm działania podlega ciągłej dyskusji. Prawdopodobną teorią jest, że keton malinowy odpowiada za obniżenie wchłaniania tłuszczy już w przewodzie pokarmowym, poprzez zahamowanie ich hydrolizy. Nowsze badania ukazują jednak jeszcze inny mechanizm ich działania. Jedna ze ścieżek polega na nasileniu procesu lipazy, najprawdopodobniej zgodnie z mechanizmem, który 'wykorzystywany' jest przez norepinefrynę. Dodatkowo, nasilana jest ekspresja genu adiponektyny, enzymu wydzielanego przez komórki tkanki tłuszczowej, odpowiadającego m.in za katabolizm kwasów tłuszczowych.
Bezpieczeństwo stosowania
Keton malinowy jest naturalnym, występującym w przyrodzie związkiem aromatycznym. Niestety jest jednocześnie najdroższym z naturalnych składników smakowych używanych w procesach przemysłu spożywczego. Bezpieczeństwo stosowania jest udokumentowane i potwierdzone poprzez Amerykańską agencję ds. Bezpieczeństwa żywności (FDA). Badania pokazały, że w ciągu 24h jest on praktycznie w całości (90%) usuwany z naszego organizmu.
Stosowanie ketonów malinowych
Najlepsze efekty utraty tkanki tłuszczowej są obserwowane podczas przyjmowania wraz z suplementami aktywnie pobudzającymi metabolizm tłuszczów, wykorzystujących inne szlaki metaboliczne. Dodatkowo zachęcamy również, aby stosować w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej preparat usuwający toksyny z organizmu, które w znacznych ilościach gromadzą się w tkance tłuszczowej, a wraz z jej redukcją są z niej w całości uwalniane. Niestety te toksyny po uwolnieniu mocno obciążają różne układy naszego ciała a efekty stają się mniejsze i krótkotrwałe.