Zen1379 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Witam. Otóż od bardzo dawna planowałem rozpocząć systematyczne treningi. Za kilka dni kończę 18 urodziny i w końcu trzeba zabrać się za swoją sylwetkę. Ale nie mam pojęcia na czym powinienem się skupić. Czy na budowaniu masy mięśniowej, czy raczej na spalaniu tłuszczu. I dlatego proszę Was o ukierunkowanie mnie na czym powinienem skupić ćwiczenia. Do dyspozycji mam: hantle, drążek do podciągania i atlas. Co do uprawiania sportu w przeszłości... dwa lata temu, regularnie biegałem przez długi czas. Wiek: 17 Wzrost: 174 cm Waga: 63,0 kg Cytuj
Arnold78 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Możesz śmiało skupić się na budowaniu dobrej masy mięśniowej. Tkanki tłuszczowej nie jest wiele i przy ogarniętym odżywianiu nie powinieneś mieć kłopotów z jej nadmiarem. Przede wszystkim skup się na dostarczaniu dużej ilości dobrej jakości kalorii, w tym oczywiście pełnowartościowego białka z mięsa, ryb, jajek czy twarogów. Możesz wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne by mniej więcej ustalić ile potrzebujesz dostarczać energii i budulca do wzrostu wagi. Białko około 1,8- 2 g białka na kg masy ciała. Reszta z węglowodanów i zdrowych tłuszczy. W tym wieku też nie ma co popadać w skrajność więc czasem pozwalaj sobie na jakieś odstępstwa od założeń. Co do samego treningu to gdybyś miał ławeczkę ze stojakami i sztangę z obciążeniem byłoby super, natomiast póki co możesz wykonywać trening domatora z dodatkiem tych hantli. Drążek oczywiście super sprawa i staraj się wykorzystywać jak najwięcej. Możesz przez dłużśzy czas trenować całe ciało na jednej sesji treningowej, 3-4 razy w tygodniu jest optymalnie w Twoim przypadku. Po pewnym czasie pomyśl albo o ukierunkowania swoich treningów w stronę kalisteniki albo zbieraj fundusze na sztangę bądź zapisz się na siłownię by cały czas mieć możliwość rozwoju. 1 Cytuj
Zen1379 Odpisano ponad rok temu Autor Odpisano ponad rok temu Bardzo dziękuje. Jeszcze tylko dopytam... Trening domatora traktować jako trening całego ciała czy wykonywać do tego ćwiczenia na atlasie + drążku czy na chwilę obecną zostawić atlas w spokoju? Cytuj
Arnold78 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Drążka rób jak najwięcej bo to bardzo dobre ćwiczenia rozwijające nie tylko całą górną część ciała, ale również stanowi bazę do wielu ćwiczeń z obciążeniem. Atlas możesz wykorzystywać choć bardziej jako dodatek, raczej domowe atlasy są z reguły mało komfortowe, a dodatkowo ruchy mocno ograniczone. Raczej bym traktował tak jak wspomniałem, typowo uzupełniająco. Z własnym ciałem i hantalami zrobisz znacznie lepszy trening. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź