Ntldd Napisano 30 Września 2025 Napisano 30 Września 2025 Witam na wstepie może napiszę coś o sobie, bardzo szczupły, 182cm/60kg, 32 letni tata z dwójka dzieci prowadzący swoją firmę mega zapracowany, głównie fizycznie, w domu też nie ma odpoczynku, weekendy aktywnie z dzieciakami. od zawsze kocham aktywność sportowa jednak kontuzje trochę mnie wykluczyły. Z siłownia miałem krótki epizod jednak owocny w pół roku z 54 do 62kg. Ostatnio czuję spore napięcie w karku, plecach - ewidentnie brak zdrowego ruchu, do tego wysoki cholesterol. Dieta to głównie węgle i kawa, kiepskie nawyki często 2 dania dziennie, pierwsze po 17 do tego czasu 4 kawy. i tu wchodzicie wy - zainspirujcie mnie podrzućcie pomysł jak z tego wyjść, mocne treningu na siłowni raczej odpadają - myślałem o basenie + jakieś bieganie, może trochę kalisteniki? Ewentualnie jeśli siłownia to jak pogodzić to z praca i żeby się nie zajechać. może podrzucicie pomysł na dietę, tak żeby czasowo dzień wcześniej można było coś przygotować? suple - kreatyna, Białko ? Co z witaminami. czekam na sugestie, myśle że taki temat się przyda bo wiem że jest sporo młodych tatusiów których czas i zmęczenie trochę przerasta Cytuj
Schnaider Napisano 30 Września 2025 Napisano 30 Września 2025 Kiepskie nawyki to mało powiedziane. Obrałeś kierunek na zawał serca, niczym Titanic na górę lodową. BMI daje niedowagę, a cholesterol przekroczony wskazuje na jedzenie zupełnie śmieciowe i pewnie w biegu, tzw. fast foody. Nie dość, że jesz za mało, to jeszcze niezdrowo. Najpierw koniecznie zmiana zwyczajów żywieniowych. Warzywa i owoce, znaczne ograniczenie fast foodów. Śniadanie zdrowe (jajka, czarne pieczywo i warzywa), ostatni posiłek o 19:00 (i to lekki), żeby organizm mógł pójść spać spokojnie. Sen najzdrowszy w godzinach 22:00 - 6:00. Sen - zapamiętaj to sobie. Sen - wtedy się dzieją prawdziwe cuda. Jeśli nie zadbasz o sen, to życie na pełnej petardzie długo nie potrwa. Jeśli nie masz czasu, bo prowadzisz własną firmę, zastanów się nad wykupieniem cateringu, który przecież możesz wrzucić w koszty działalności. Dostaniesz gotowe, zdrowe dania, które już tylko wystarczy najlepiej o stałych porach spożywać. Dopiero jak to się uda, to przyjdzie czas na prawdziwe treningi. Oczywiście jakakolwiek aktywność z dzieciakami jak najbardziej wskazana. 2 Cytuj
Schnaider Napisano 30 Września 2025 Napisano 30 Września 2025 I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - nawodnienie organizmu. Przy pracy fizycznej butelka 1,5l wody mineralnej przy sobie. I takie dwie w ciągu dnia. Najlepiej małe łyki co jakiś czas i nie więcej niż 0,5l na godzinę. Kawa się w to nie wlicza, ale oczywiście nie zaszkodzi. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź