Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano

Witam. Zacząłem trenować dwa miesiące temu. Pracuję nad klatą brzuchem bickiem i trickiem. Treningi robię codziennie na zmianę w pakietach bicek/tricek i klata/brzuch. Zastanawiam sie czy dobrze połączyłem elementy nad którymi pracuje i czy częstotliwość jest dobra. Podpowie ktoś czy jest dobrze czy może trzeba coś zmienić?? Z góry dziękuję za poradę. 

Napisano

Trochę za ogólnie napisałeś. 

W treningu musi być podane stres dla mięśnia, regeneracja i budulec. W skrócie - zniszczenie mięśnia i danie mu czasu oraz materiału (białka) na odbudowę, by być silniejszym. 

Jeśli trenujesz codziennie to jedne mięśnie powinny się odbudowywać, kiedy inne są poddawane stresowi. Jeśli codziennie katujesz organizm, to poczujesz przemęczenie.

Więc split jest konieczny w przypadku treningu częstego. Tylko co chcesz osiągnąć długoterminowo? Hipertrofia, siła czy ogólna sprawność organizmu?  

Napisano
2 minuty temu, Schnaider napisał:

Trochę za ogólnie napisałeś. 

W treningu musi być podane stres dla mięśnia, regeneracja i budulec. W skrócie - zniszczenie mięśnia i danie mu czasu oraz materiału (białka) na odbudowę, by być silniejszym. 

Jeśli trenujesz codziennie to jedne mięśnie powinny się odbudowywać, kiedy inne są poddawane stresowi. Jeśli codziennie katujesz organizm, to poczujesz przemęczenie.

Więc split jest konieczny w przypadku treningu częstego. Tylko co chcesz osiągnąć długoterminowo? Hipertrofia, siła czy ogólna sprawność organizmu?  

Poniedziałek:

- uginanie przedramion hantlami na siedząco i na ławce po 3 serie 

- triceps ćwicze na gumach i hantlach 

Wtorek: 

-Wyciskanie klatki na hantlach

- rozpietki 

- ćwicze na rollerze (kółko)

- brzuszki 

I tak codziennie na przemian do niedzieli bo w niedzielę gram w piłkę wiec ten jeden dzień odpuszczam. Wybacz mi ze nie potrafię tego wszystkiego opisać profesjonalnie. Zależy mi na sprawności fizycznej i estetyce wyglądu.