Igor26 Napisano 28 Grudnia 2024 Napisano 28 Grudnia 2024 Cześć, jestem na masie i planuję zmienić swój plan treningowy z fbw na rozdzielenie partii i chcę spytać o opinie. Mój aktualny plan treningowy wygląda tak: Poniedziałek, wtorek, środa: Nogi - przysiady i leg curl na łydki (3x10) Plecy - ściąg drążka i wiosłowanie hantlem na ławce płaskiej (3x10) Klata - wyciskanie hantelków na ławce skośnej i rozpiętki na linkach (3x10) Biceps - spider curl (3x10) Triceps - wyciąganie hantelka za głową (3x10) Ramiona - wznosy (3x10) Przedramię - ćwiczenie angażujące też triceps, podobne do warkoczy ale wykręca się tylko nadgarstki (robię to ostrożnie) (3x10) Brzuch - Allahy brzuszki itd to już tak uzupełniająco Ten plan treningowy przynosi mi fajne efekty i fajna sylwetkę ale jest strasznie męczący przez to jak zmęczone są ręce od klaty i pleców przed bicepsem i tricepsem a potem jeszcze ramiona, więc wiadomo idzie za tym spadek jakości treningu i przemęczenie, mam zamiar się przerzucić na taki plan: Trening co 2 dni (poniedziałek środa piątek niedziela, w następnym tygodniu wtorek czwartek sobota i tak w kółko) - na przemian plan 1 i plan 2 Plan 1: Nogi - 3 ćwiczenia (3x10) Biceps - 2 ćwiczenia (3x10) Triceps - 2 ćwiczenia (3x10) Ramiona - 1/2 ćwiczenia (3x10) Plan 2: Plecy - 3 ćwiczenia (3x10) Klata - 3 ćwiczenia (3x10) Przedramię - 1/2 ćwiczenia (3x10) Brzuch - 2 ćwiczenia (3x10) Czy taki plan jest dobry? Czy jest coś do poprawy? Jeśli macie jakieś wskazówki to poproszę i proszę też o szczerość czy mój plan się spisze, ćwiczenia umiem dobrać optymalnie ale chodzi mi o podział partii na 2 plany treningowe i zakres powtórzeń czy w moim planie jest to dobrze zrobione. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Schnaider Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 Aktualny plan jest nieefektywny, bo organizm od poniedziałku do środy dostaje za mocno po dupie i nie ma kiedy się zregenerować, a to podczas regeneracji budowana jest masa mięśniowa, a nie podczas treningu. Treningiem niszczysz mięśnie, a w czasie regeneracji organizm je odbudowuje z nadwyżką odpowiednią do bodźca treningowego. Po treningu musi być 48h, a po ciężkim treningu nawet 72h, czasu regeneracji, gdzie ważny jest sen (7-8h). Nie podałeś intensywności i objętości, a one też robią robotę. Pod siłę jest inny trening niż pod hipertrofię. Zdecydowanie nowy pomysł jest lepszy niż aktualny. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź