Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano

Cześć, 

mam nietypowe pytanie, na które nie znalazłam do tej pory jednoznacznej odpowiedzi w internecie. Chciałabym zrzucić trochę mięśni, głównie ramion i barków, szyi. Zawsze w kontekście takiego pytania na forach zauważyłam, że odpowiedzią jest by przestać używać tych mięśni lub że niemożliwe by kobieta miala mięśnie. Otóż możliwe :) 

Odkąd jestem nastolatką zmagam się z podwyższonym poziomem androgenów, ich poziom z wiekiem jest już coraz bliżej normy ale mięśnie które wykształciły się za młodu jakoś nie maleją i są moim sporym kompleksem. Wiem, że niejedna kulturystyka pozazdrościłaby mi takiego zarysu, ale mi przez zmagania z chorobą zwyczajnie marzy się jak najbardziej delikatna sylwetka. Unikam sportów angażujących górne partie ciała (wspinanie, podciąganie), ale samo unikanie do niczego nie prowadzi. 
BMI mam w normie: 18,9

od dziś liczę ilość spożytego białka, planuję go spożywać max 0,8g/kg ciała.
czy to wystarczy? 
czy jednoczesny deficyt kaloryczny jest konieczny?

co jeszcze mogę zrobić? przeczytałam o ćwiczeniach na czczo ale nie znalazłam ani jednego świadectwa, że komuś to w czymś pomogło. 

Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki co do diety, ćwiczeń 🙂

Napisano

Co do miejscowej straty mięśni to raczej nie jest to możliwe.

To co mogę polecić z wlasnego doświadczenia to redukcja która pozwoli na rozpad tłuszczu ale i też mięśni.

Bez aktywności siłowej nie będzie również bodźca do budowania ich.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • Popieram 1