Fuzzy Napisano 14 Stycznia Napisano 14 Stycznia Cześć. Zaczynam swoją przygodę na siłowni i chciałbym wspomóc się suplementami, zauważyłem że podczas wykonywania ćwiczeń, szybko wytracam energię (pewnie przez to że poprostu jestem słaby). W związku z tym, moje treningi są krótkie. Myślałem o stosowaniu: - Kreatyna CM3 (jabłczan) • wybór nie padł na monohydrat ze względu na inne skutki uboczne. - Białko serwatkowe (whey protein) • w skrócie, ponoć jest jednym z lepszy białek. - Beta-alanina • pomogła by w wykonywaniu ćwiczeń. - Omega3 + Witamina D • akurat tych witamin mi brakuje, nie trzeba ich uwzględniać ale napisałem na wrazie co. Teraz zasadnicze pytanie. Czy takie zestawienie jest w porządku, może coś zmienić lub odstawić bo nie będzie potrzeby. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj
szpaleta Napisano 15 Stycznia Napisano 15 Stycznia Witaj, co do tych wszystkich “cudownych” środków wspomagających, sam musisz wiedzieć czy aby na pewno są Tobie potrzebne. Na początku przygody z siłownią stosowałem sporo różnych supli zaczynając od kreatyny po akg, hmb, bcaa, cytruliny i witaminy - w nadziei że poprawi to moje wyniki na siłowni, ale jakoś nie wpłynęło to radykalnie na moje osiągi. Od pół roku nie stosuje żadnych proszków a z treningów jestem zadowolony. I nie chodzi że szkoda mi siana na suple, ale jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Wiem że nieodpowiednio dobrana suplementacja może ograniczyć Twój progres czy zaszkodzić zdrowiu. Najlepiej gdybyś skontaktował się w tej sprawie z trenerem personalnym który po przeprowadzeniu wywiadu będzie wiedział jak zaplanować suplementacje. 1 Cytuj
Fuzzy Napisano 15 Stycznia Autor Napisano 15 Stycznia Możliwe że każdy za bardzo chwali te suple przez to taki ja ma o nich wygórowane myśli. Zrobię tak jak mówisz. Skontaktuje się z trenerem i zobaczymy co powie. Takie osoby są chyba dobre w swoim fachu i można im zaufać. Myślę że skoro jestem początkującym to faktycznie nie ma co ryzykować na własną rękę bo się nasłuchało z YT tego i owego o suplach to zasięgnie się rad fachowca. Dziękuję ci za odpowiedź. 1 1 Cytuj
Schnaider Napisano 16 Stycznia Napisano 16 Stycznia (edytowane) Moim zdaniem to zestawienie, które podałeś, jest dobre. Stosowanie suplementów wbrew pozorom jest ważne i dobry trener to potwierdzi. Moje zdanie jest takie, że dieta to 70% sukcesu, trening 25% i suplementy 5%. U mnie kreatyna, białko BioTech (głównie WPC, ale tam jest też i WPI) oraz Animal PAK (minerały i witaminy). Ewentualnie inny zestaw z Universal (obecnie Immune Pak). Edytowane 16 Stycznia przez Schnaider 1 2 Cytuj
szpaleta Napisano 17 Stycznia Napisano 17 Stycznia Schnaider zgadzam się z Tobą że suplementy to 5% całego wkładu w rozwój. Więc uważam że tyle uwagi warto im poświęcać. Nie uważam że suple wcale nie pomagają w osiąganiu celów ale wiem że nie są one niezbędne. Zamiast tego warto poświęcić czas w naukę programowania treningowego czy dbaniu o odpowiednią dietę. 2 Cytuj
Fuzzy Napisano 17 Stycznia Autor Napisano 17 Stycznia Jeszcze raz dzięki panowie. Są to dla mnie bardzo pomocne i cenne rady. Dzięki 💪 2 Cytuj
szpaleta Napisano 21 Stycznia Napisano 21 Stycznia Spoko, daj znać jak podejmiesz decyzje co do suplementacji Mogę dodać że długo stosowałem kreatyne i cytruline - jak przestałem brać zauważyłem drobne spadki, ale najprawdopodobniej spowodowane było to utratą wody z organizmu gdyż kreatyna ma tendencje do zatrzymywania (retencji) wody. Co istotne nie powoduje to utraty masy mięśniowej. 1 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź