cyklon04 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Ciężkie treningi i odpowiednia dieta mają ogromne znaczenie dla osiągnięcia i utrzymania optymalnej formy fizycznej. Odpoczynek i regeneracja to kolejne kluczowe czynniki procesu treningowego. Stephen Bird podsumował korzyści płynące ze spokojnego nocnego snu i opisał metody poprawiania jego jakości. Odpowiednia dawka snu poprawia stan organizmu, zaś niedobór snu powoduje spadek jego wydolności i sprawia, że staje się on podatniejszy na zachorowania. Przeciętnemu człowiekowi wystarcza 7-9 godzin snu na dobę. Warto też zwrócić uwagę na nasze przyzwyczajenia. Staraj się kłaść przed północą i zadbaj, by nic nie zakłócało ci odpoczynku. Dbaj o właściwy wypoczynek po treningu, przetrenowanie może zakłócać sen. Unikaj palenia papierosów oraz picia kawy i alkoholu tuż przed położeniem się do snu. Jeśli nie jesteś wstanie wypocząć w czasie nocnego snu, skonsultuj się z lekarzem. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię: bezdech senny. Wielu sportowców ma skłonność do bezdechu sennego, który obniża skuteczność snu, a nawet może prowadzić do śmierci. („Strength Conditioning Journal" 2013, 26: 43-46) Cytuj
fistora80 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Staram się kłaść i wstawać o stałych porach. To bardzo dobrze wpływa na moje samopoczucie. Cytuj
pawel83 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Wiele osób zapomina, że zarówno trening, odżywianie jak i regeneracja to warunki konieczne do osiągnięcia wyznaczonych celów. Zaniedbanie jednego z 3 czynników znacznie ograniczy szanse na sukces w zakresie budowania idealnej sylwetki. Albo przynajmniej bardzo wydłuży cały proces... 1 Cytuj
SportowyManiak Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Ostatnio poświęciłem chwilę czasu i napisałem krótki wpis na temat snu na swoim blogu, przedstawiłem min. pozytywne aspekty snu dla naszego organizmu. Cytuj
kacperskotnicki Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Zgadzam się w 100% ja śpie 7-8h każdego dnia, sen jest mega ważny dla regeneracji Cytuj
migotka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Każdy orgaznim potrzebuje innej dawki tego snu, w sensie jeden śpi 7 i jest ok, a drugi bliżej 9 , ale na pewno sen jest mega ważny. I to nie tylko dla sportowców my, kobiety, brzydniemy bez snu Cytuj
czapcioch Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu sen snem ale pytanie chodzi mi inne po glowie. macie jakis sposob by nie pocic sie na dole? nadchodza upaly i znowu bedzie mnie to draznic Cytuj
Rekomendowana wypowiedź